Zuid-Afrikaanse goudmijnen gaan meer mechaniseren

Zuid-Afrikaanse goudmijnen gaan meer mechaniseren

Zuid-Afrikaanse goudmijnbedrijven staan voor een lastige keuze die weleens hun bestaansrecht voor de komende decennia kan gaan bepalen, is het antwoord misschien robots?
AngloGold AshantiMeer dan de helft van de goudmijnen in Zuid-Afrika zijn niet meer rendabel, daarom beginnen goudmijnbedrijven naar andere oplossingen te kijken om ook het restant van een paar van de grootste goudafzettingen ter wereld naar boven te halen.
Dit betekent dat ze een oplossing moeten verzinnen hoe ze meer goud kunnen winnen van dieper onder het aardoppervlak dan ooit tevoren, maar wel goedkoper.

Mensen vervangen door machines?

De meest voor de hand liggende oplossing is om zoveel mogelijk mensen te vervangen door machines.
AngloGold Ashanti, de derde grootste goudproducent ter wereld, is al begonnen met het testen van super-gemechaniseerde manieren om meer goud te produceren tegen lagere kosten.

Bijvoorbeeld het breken van rotsen met krachtige machines zonder hierbij explosieven te gebruiken.
Hiernaast testen ze een gepatenteerde vloeistof die helpt om het dak van de goudmijn te verstevigen, zodat ze geen goud hoeven achter te laten om veiligheidsredenen.
De belangen zijn groot voor de Zuid-Afrikaanse goudmijnbedrijven in een tijd van omwenteling in de sterk van grondstoffen afhankelijke economie.
Als de grote technologische transformatie mislukt verwacht AngloGold dat zijn 29.000 werknemer uiterlijk in 2045 zonder baan zitten.

Mechanisch goudzoeken

Maar als het bedrijf mechanisch goudzoeken kan laten slagen verwacht het bedrijf dat het minstens 7.500 mensen van werk kan blijven voorzien tot na 2060.
In andere werelddelen, waaronder het goudrijke Australië, zijn goudproducenten ook al in deze richting aan het denken.
“Vanuit het veiligheids oogpunt is het een positieve ontwikkeling en voor het kostenplaatje is het een zeer positieve ontwikkeling,” zegt Douglas Rowlings, analist van Zuid-Afrikaanse goudmijnbedrijven bij Moody’s Investors Service.
“Er zijn nu projecten van start gegaan in Australië die zonder deze mechanische ontwikkeling nooit van de grond waren gekomen,” voegt hij eraan toe.
In Zuid-Afrika markeert de transformatie om het goudmijnen verder te automatiseren een revolutie in een industrie die gevangen gaat tussen dalende goudprijzen en stijgende productiekosten.

Grootste goudafzetting ter wereld

Sibanye Gold logoDe grootste goudafzetting ter wereld veranderde Johannesburg 130 jaar geleden in de stad van goud en Zuid-Afrika bleef decennia lang de grootste goudproducent ter wereld.
Maar naarmate de mijnwerkers dieper moesten graven naar het gele metaal werd de goudindustrie steeds minder rendabel door een gigantische stijging in loonkosten en elektriciteit.
Sinds 2007 is het land afgegleden van grootste goudproducent naar de zesde plaats en de productie halveerde zelfs over het afgelopen decennium.
AngloGold probeert de gebruikelijke methode om in het gesteente te boren en het op te blazen met explosieven te verruilen voor het gebruik van nieuwe machines die het gesteente mechanisch vermalen zonder explosies.
Deze methode verhoogt de productie, omdat de goudmijnen niet meer geëvacueerd hoeven te worden voor de explosies en de mijnwerkers niet hoeven te wachten tot de giftige stoffen zijn weggezogen.
Tijdens de testen vult AngloGold de gaten met hun gepatenteerde vloeistof die zich met het gesteente vermengt en uithardt waardoor het het gewicht van het plafond van de goudmijn kan ondersteunen waardoor ze in theorie al het goud kan winnen in plaats van de 60% die nu nog maximaal kan worden gewonnen.
Als de test slaagt en deze technologie rendabel blijkt hoopt AngloGold dat ze hun Zuid-Afrikaanse werknemers 24 uur per dag kunnen laten werken, zoals in andere markten gebruikelijk is.
Het eveneens Zuid-Afrikaanse Sibanye Gold ontwikkeld op dit moment nieuwe boortechnieken waardoor de werknemers ongeveer 12 meter van het gesteente vandaan kunnen blijven, waardoor de kans op verwondingen zwaar wordt gereduceerd.
 
South Deep goudmijn

South Deep goudmijn

50% Fatale ongelukken door instortingen

“Dit brengt de werknemer ver genoeg van de danger zone vandaan. Instortingen in goudmijnen zijn verantwoordelijk voor 50% van de fatale ongelukken in ons bedrijf,” zegt Peter Turner, Sibanye senior vice president.
Maar zelfs een succesvolle mechanisatie verandert een goudmijn niet overnacht in een rendabele mijn. Zuid-Afrika’s enige volledig gemechaniseerde goudmijn genaamd “South Deep” van Gold Fields is na lange tijd nog steeds niet rendabel.
“Als we kijken na hoe we op het moment draaien zijn we zwaar teleurgesteld,” zegt Nico Muller, executive vice president van Gold Fields.
Gold Fields verwacht dat South Deep, wat verantwoordelijk is voor 70% van de goudreserves van het bedrijf, pas tegen het einde van 2016 winst zal maken.
Eén van de grootste obstakels voor South Deep was het vinden van goede werknemers die nodig zijn om de ingewikkelde machines te bedienen.
Hoe je het ook wend of keert het blijft een lastige tijd voor de Zuid-Afrikaanse goudindustrie en het zal in de toekomst blijken of men de juiste keuzes heeft gemaakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.