Zoektocht Nazi-goudtrein voorlopig gestaakt

Zoektocht Nazi-goudtrein voorlopig gestaakt

Zoektocht Nazi-goudtrein gestaaktDe zoektocht naar de vermeende Nazi-goudtrein vol met goud, edelstenen en wapens is gestaakt.

Toen graafwerkzaamheden even buiten de stad Wałbrzych niks opleverde is besloten om de zoektocht te staken.

Schatzoekers Andreas Richter en Piotr Koper hadden eind april een vergunning gekregen om onderzoeksschachten te graven naar de vermeende goudtrein.

Volgens de geruchten verdween een trein volgeladen met goud en andere kostbaarheden in een tunnelcomplex van de nazi’s tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog toen het Rode Leger snel naderde.

Sceptici hebben altijd beweerd dat de goudtrein niet bestaat en de afgravingen rond Wałbrzych hebben dit dus nu bevestigd.

Geen goudtrein gevonden

“Helaas hebben de afgravingen geen trein, tunnel of rails opgeleverd waar we dachten dat deze zouden zijn,” zei Andrzej Gaik, vertegenwoordiger van het project in een telefonisch interview.

Schatzoekers Koper en Richter claimden met behulp van radarbeelden een groot voorwerp te hebben ontdekt op ongeveer 6 meter onder de grond, dit moest het dak van de tunnel zijn.

Permafrost in Polen

Nazi goudHet bleek echter een natuurlijk voorwerp, een grote ondergrondse ijsberg (permafrost) bleek de radarbeelden te verstoren.

Volgens Gaik waren de onderzoekers teleurgesteld, maar niet uit het veld geslagen en dat ze het in september weer gaan proberen. Dit keer niet met graafmachines en bulldozers, maar door in de grond te boren in de hoop te vinden wat ze zoeken.

De verhalen rond de trein heeft het kleine stadje wereldwijd in het nieuws gebracht, Wałbrzych is een stad met ongeveer 120.000 inwoners en heeft te kampen met grote werkloosheid sinds 5 kolenmijnen hun deuren sloten in de jaren ’90.

Hoewel de lokale autoriteiten altijd al hun twijfels hebben gehad over de afgravingen en niet wilden bijdragen met overheidsgeld lieten ze het wel doorgaan. Vele enthousiaste inwoners van de stad hebben de schatzoekers gesteund.

Zoektocht gerund door vrijwilligers

Volgens Richter waren de meesten van de 64 mensen die aan het project werkten vrijwilligers en waren de zware machines geleend.

Volgens de burgemeester profiteert ook de stad zelf van de ontwikkelingen en is het toerisme met 44% gestegen vergeleken met voorgaande jaren.

Hij denkt dat de publiciteit die Wałbrzych gekregen heeft meer dan $200 miljoen waard is, terwijl het promotiebudget slechts $380.000 is, dus of de trein nou wordt gevonden of niet, de werkelijke trein met goud is al gearriveerd.

“Ik denk erover na om een rotonde naar Koper en Richter te noemen voor hun bijdrage aan onze stad,” zegt burgemeester Szemelemej.

Eén gedachte over “ Zoektocht Nazi-goudtrein voorlopig gestaakt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.