Zilveren munt van Piet Hein uit 1628 wordt geveild

Zilveren munt van Piet Hein uit 1628 wordt geveild

Zilver munt Piet HeinDe Nederlandse overwinning op de Spaanse vloot op 9 september 1628 voor de kust van Cuba werd gevierd met een zilver penning geslagen van uit de schatten aan boord.
Deze penning is het pronkstuk op de New York Sale auction XXXVII op 5 en 6 januari.
De veiling wordt georganiseerd door een samenwerking, genaamd de New York Sale, tussen Dmitry Markov Coins & Medals, A.H. Baldwin’s & Sons Ltd., M&M Numismatics, and Ira & Larry Goldberg Coins & Collectibles.

Strijd zonder slachtoffers

Volgens de overlevering werd er destijds ruim 80.285 kilo zilver en goud buit gemaakt tijdens deze strijd bij Matanzas Bay in Cuba, een strijd die overigens zonder slachtoffers werd gestreden.
Toen de Spanjaarden hoorden dat Piet Hein in aantocht was begonnen ze snel het zilver uit te laden in de haven van Mantanzas.

Piet Hein trof weinig tegenstand en werd naar vice-admiraal Don Juan de Benavides gebracht en accepteerde zijn overgave.
De Nederlanders gaven opdracht om penningen te maken van de buit, het resultaat is een munt die bekendstaat als een Betts penning.

C. Wyllys Betts

Hij is vernoemd naar historicus C. Wyllys Betts, onderzoeker van de Amerikaanse koloniale geschiedenis.
Op de voorzijde is een afbeelding van schepen en roeiboten te zien die de baai binnenvaren met Piet Hein’s vlaggenschip op de voorgrond.
De achterzijde wordt gesierd door een inscriptie van 14 regels, waaruit opgemaakt kan worden dat de Nederlanders hun neuzen ophaalden voor de Spanjaarden en een zin die betekent: “Zeer rijke schat veroverd zonder bloedvergiet.”
 
1628 Silver Dutch Medal Matanzas Bay
 
De penning heeft een doorsnede van 58,87 milimeter en weegt 58,41 gram.
De John J. Ford Jr. uitvoering van dezelfde penning werd op 16 januari 2006 verkocht tijdens een veiling voor $20.000 aan de Amerikaanse verzamelaar John Adams.
Toen in januari 2013 een deel van Adams collectie werd geveild leverde de penning $28.000 op.
De verwachte veilingprijs voor deze zilveren munt is ongeveer $20.000.

Schatten uit Spaanse koloniën

De vloot die verslagen werd toen ze voor anker lagen was onderdeel van een grote Spaanse vloot die schatten uit de Spaanse koloniën vervoerde.
Deze vloten waren de grote doelwitten voor concurrerende landen en piraten die in de loop der jaren miljoenen peso’s stalen.
Piet Hein’s vloot had eerder al de grotere vloot veroverd en een aantal schepen op zee onder de voet gelopen toen ze de schepen in de baai veroverden.
De totale waarde van de veroverde schatten was ongeveer 12 miljoen gulden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.