Wordt er Chinees verstoppertje met goud gespeeld?

Wordt er Chinees verstoppertje met goud gespeeld?

Chinees verstoppertjeSpeelt China verstoppertje met zijn goud? Minder dan een maand nadat China de goudmarkt shockeerde door haar officiële goudreserves prijs te geven leeft bij goudexperts nog steeds de vraag hoeveel goud het land nu echt bezit.
Voor het eerst sinds 2009 gaf China in juli weer openheid over de omvang van haar goudvoorraad. Afgelopen maand claimde China 1.658 ton goud te bezitten.

Chinees verstoppertje

Maar is dit ook het ware getal? Expert Dominic Frisby van Moneyweek twijfelt sterk aan dit getal en beweert dat de Aziatische gigant Chinees verstoppertje speelt met niet minder dan 9.500 ton goud.
Perth Mint’s Bron Suchecki zegt dat China haar bevolking heeft aangespoord om goud te kopen voor de privé collectie.
“Als ik de wereldwijde verplaatsing van goud bestudeer kom ik tot de conclusie dat ongeveer 55% van geïmporteerde goud naar particulieren gaat en de overige 45% naar commerciële banken en de centrale bank (People’s Bank of China – PBOC),” zegt hij.
Zijn conclusie luidt dat China de officiële omvang van haar goudvoorraad sterk heeft afgezwakt.

Meer dan 10.000 ton goud in China

Volgens hem bezit de centrale bank 2.400 ton goud, de commerciële banken samen 2.060 ton en de particuliere goudkopers nog eens 6.490 ton. Hiermee zou er zich dus 10.950 ton goud in China bevinden.
Volgens de gegevens van de cenrale bank had China in juli 1.658 ton goud, zes jaar geleden was dit nog “slechts” 1.054 ton.
Vlag van ChinaAls je deze cijfers gelooft dan heeft China nog een lange weg te gaan om andere landen in te halen, schrijft Stefan Gleason van Money Metals Exchange.
Hoewel de officiële goudvoorraad het land op de 6e plaats brengt wat betreft landen met de grootste goudreserves ter wereld, is het relatief weinig in verhouding met de omvang van haar bevolking en economie.
“China’s toegegeven goudvoorraad vertegenwoordigt slechts 1,6% van haar deviezen. Als je dit vergelijkt met Rusland, daar bedraagt de goudvoorraad 13,4% van de deviezen,” zegt hij.
De relatie met goud van China is sinds 1993 sterk gewijzigd toen Peking één van de belangrijkste wijzigingen deed in zijn goud-wetgeving.

De markt bepaalt de goudprijs

Vanaf toen bepaalde de markt de goudprijs, waar voorheen de staat dat deed en dit was nog maar het begin.
In 2000 maakte China bekend dat het de intentie had om een open goudmarkt te verwezenlijken als onderdeel van haar 10e vijfjaren plan.
En zoals bijna altijd komt China haar woorden na en werd de binnenlandse goudproductie sterk opgevoerd, waardoor China de grootste goudproducent, maar ook de grootste goudconsument ter wereld werd.
Bovendien heeft het land sterk ingezet om de goudmarkt te ontwikkelen en hebben ze het de bevolking veel makkelijker gemaakt om goud te kopen, verkopen en op te slaan.
Dus, ja er wordt Chinees verstoppertje gespeeld met goud, maar analisten zijn het met elkaar eens dat de belangrijkste vraag niet moet zijn hoeveel goud China heeft, maar of het door zal gaan met het inslaan van goud.

100 Ton goud per maand

Chinese Gold Panda gouden muntMark O’Byrne, directeur van de gouddealer GoldCore denkt dat Peking door zal gaan met goud kopen en verwacht dat het land ongeveer 100 ton goud per maand aan haar goudvoorraad zal toevoegen.
Ook Carsten Fritsch van de Commerzbank denkt dat China in hetzelfde tempo als nu gebeurt goud blijft kopen verklapte hij afgelopen maand aan Bloomberg.
Tot nu toe lijken ze gelijk te krijgen. De vraag naar het gele edelmetaal in China en India is alleen maar gegroeid dankzij de lage goudprijs.
Samen lijken ze dit jaar op weg om meer dan 2.000 ton goud te importeren, dit is meer dan tweederde van de totale wereldwijde goudproductie in de goudmijnen wat dit jaar ongeveer neerkomt op 2.800 ton goud.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.