Witgoud

Witgoud

Witgoud trouwringWitgoud is een zilverkleurige goudsoort die ontstaat door goud te mengen met andere (edel)metalen of elementen. (een mengsel van verschillende metalen wordt een legering genoemd)
De afgelopen jaren is witgoud vooral populair geworden door de vele trouwringen die ervan gemaakt zijn, vaak in combinatie met één of meerdere kleine diamanten (Wikipedia).

Witgoud legering

Witgoud wordt door de mens gemaakt, goud komt in de natuur alleen in zijn originele gele kleur voor. Om van goud witgoud te maken is een zeer arbeidsintensief proces, daarom is het ook duurder in aanschaf dan gewoon goud.
Om witgoud te ontwikkelen wordt vaak een legering van nikkel of palladium met zuiver goud gebruikt. Veel mensen zien het verschil tussen zilver en witgoud niet meteen omdat deze qua kleur bijna identiek zijn.
Het legeren van witgoud met nikkel, wat vroeger vooral werd gebruikt en bovendien veel goedkoper is dan met palladium, is tegenwoordig niet meer toegestaan in de Europese Unie.
Het voordeel van het gebruik van nikkel is dat het resultaat veel witter wordt, bovendien wordt het witgoud met nikkel veel harder en slijtvaster.
Aan de andere kant is palladium weer veel zachter en daarom geschikter om edelstenen als diamanten en robijnen in te zetten.

Afwerklaagje van rhodium

Voor een witte glans wordt witgoud vaak afgewerkt met een laagje rhodium (een zilverwit overgangsmetaal). Dit rhodineren is echter niet slijtvast, wat wel vaak wordt gedacht, waardoor na verloop van tijd de echte gele goudkleur weer vaag zichtbaar kan worden.
Aangezien palladium de afgelopen jaren flink duurder is geworden wordt gezocht naar andere metalen om witgoud mee te legeren, hierin wordt mangaan door velen gezien als de grote “opvolger” van palladium.

Hybride legeringen van witgoud

Hybride legeringen van witgoud worden ook steeds populairder. Hybride witgoud is een legering waarin zowel palladium als nikkel is verwerkt.
Naast witgoud zijn er nog vele andere legeringen van goud, zoals: rosé goud, groen goud, grijs goud, paars goud en blauw goud.
Grafiek van de kleurverandering van goud door legeringen