VN onderzoekt lekkende cyanide-pijpleiding van Barrick Gold

VN onderzoekt lekkende cyanide-pijpleiding van Barrick Gold

Barrick Gold logoEen groep experts van de Verenigde Naties is begonnen met het analyseren van watermonsters uit rivieren in het noordoosten van de Argentijnse provincie San Juan.
Hier is namelijk een grote hoeveelheid water vervuild geraakt door een lek in de pijpleidingen waar cyanide doorheen loopt op het terrein van een goudmijn van het Canadese goudmijnbedrijf Barrick Gold.
De Veladero goudmijn in San Juan is één van de grootste goudmijnen van Argentinië en naar het nu blijkt hebben de giftige stoffen de Jachal, Las Taguas en Blanco rivieren bereikt.

Routinecontrole

Ambtenaren van de United Nations Office for Project Services (UNOPS) en de United Nations Environment Program (UNEP) kwamen aanvankelijk in San Juan aan voor een routinecontrole.
Echter al snel ontdekten ze het wegvloeiende cyanide en zijn momenteel de monsters aan het analyseren, waarna de uitslagen meteen zullen worden overhandigd aan de Argentijnse autoriteiten.
Afgelopen maand werd in de Amerikaanse staat Colorado nog de noodtoestand uitgeroepen om het lekken van afvalwater van een goudmijn in de Animas River.

Barrick Gold gaf toe dat het tenminste 224.000 liter van een “cyanide-oplossing” heeft gemorst en zegt dat het wachtte op de laboratoriumuitslagen van de substantie.

Cyanide uit pijpleiding gelekt

Rechter Pablo Oritja heeft de leiding over het onderzoek en is bezig vast te stellen of deze lekkage misschien komt door nalatigheid in het onderhoud van de pijpleidingen.
Oritja bracht afgelopen vrijdag een bezoek aan het getroffen gebied en zei dat het noodplan van Barrick niet deugde.
Een pomp die uit had moeten staan om verdere lekkage te voorkomen stond juist open merkte hij op.
“Het belangrijkste is om erachter te komen waarom het noodplan niet werkte en waarom die pomp juist nog aan stond. Als die pomp uit was geschakeld had de cyanide nooit de rivier bereikt,” zei Oritja.

Veladero goudmijn 5 dagen gesloten

De toezichthouders van de VN hebben de Veladero goudmijn in eerste instantie voor 5 dagen gesloten om te kunnen bepalen of er milieuschade is ontstaan door het lekken van cyanide.
Veladero goudmijn

Luchtfoto van de Veladero goudmijn

De lokale overheid van San Juan heeft de inwoners van 3 dorpen in de omgeving van Veladero aangeraden om hun waterconsumptie van de Blanco River tot een minimum te beperken als voorzorgsmaatregel tot verdere onderzoeken zijn uitgevoerd.
Het goudmijnbedrijf liet in een verklaring weten dat hun eerste zorg nu is om uitgebreid en veilig actie te ondernemen om het incident in te dammen.

Kapotte pomp is vervangen

Barrick Gold beweert dat het geen verontreiniging heeft gevonden in de omringende rivieren ten tijde van het incident en dat het de kapotte pomp heeft vervangen.
De bevolking leeft echter in onzekerheid nadat het van elke instantie een ander advies kreeg.
Waar Barrick claimt dat het water in de rivieren geen bedreiging vormt voor de omgeving heeft de provinciale overheid mensen toch geadviseerd om tot nader orde geen kraanwater te drinken.
De Veladero goudmijn, één van de grootste goudmijnen van Argentinië, produceerde in 2014 722.000 troy ounce goud.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.