Troy Ounce

Troy Ounce

Troy Ounce weegschaalDe Troy Ounce is een standaard gewichtsmaat die gebruikt wordt om het gewicht van edelmetalen als goud, zilver, platinum en vele anderen aan te geven.
1 Troy Ounce staat bijvoorbeeld gelijk aan 31,1034768 gram en 1 kilo is omgerekend 32,1507466 Troy Ounces.
De Troy Ounce (afkorting: OZT) gewichtseenheid uit het Brits-Amerikaans maatsysteem die in 1824 werd in gevoerd.
De naam ‘Troy’ is vernoemd naar de Franse stad Troyes. Troyes was in de Middeleeuwen en de Romeinse tijd een belangrijke handelsstad.

Troy Ounce stamt uit Romeinse tijd

De Troy Ounce is gebaseerd op de troy-gewichten waaruit het Romeinse geldsysteem was opgebouwd.
Een Aes Grave was een bronzen muntstuk die in de Romeinse tijd werd gebruikt, de Aes Grave woog 1 pond.
Een twaalfde (1/12) van een Aes Grave noemde men een ‘Uncia’ hier is uiteindelijk het Engelse woord “ounce” en het Nederlandse woord “ons” uit voorgekomen.

Landen overgestapt op metrische systeem

Hoewel de goudindustrie de Troy Ounce uit het imperiaal stelsel nog steeds wordt gebruikt zijn bijna alle landen, met uitzondering van de Verenigde Staten, na verloop van tijd overgestapt op het metrische systeem.
Veel bekende gouden munten zijn gemaakt van precies 1 Troy Ounce goud, zoals de American Eagle, Krugerrand en Maple Leaf, hierdoor zijn de prijzen van de munten onderling makkelijk te vergelijken.
ISO logoDe Troy Ounce wordt dus nog volop gebruikt in de handel in edelmetalen, hier wordt de waarde van een Troy Ounce tegenover 1 US dollar of 1 euro gezet.
De prijs van goud wordt dus bijna over de hele wereld nog steeds weergegeven in Troy Ounces.

ISO 4217 codes

De ISO 4217 codes voor edelmetalen zijn: