Topaas

Topaas

Ruwe topaasTopaas is een natuurlijk mineraal dat als edelsteen gebruikt wordt, bijvoorbeeld als hanger aan een ketting of als steentje in een ring.

Kleuren topaas

Een pure topaas is transparant en kleurloos, maar door verontreinigingen komt het in veel verschillende kleuren voor, zoals: wit, grijs, groen, blauw of oranje zijn, maar de meest voorkomende kleuren zijn lichtblauw en strogeel.
Door een topaas kunstmatig op een specifieke manier te verhitten kan er zelfs een helder roze kleur verkregen worden.

Mystieke topaas

Men ziet de mystieke topaas (mystic topaz) niet als kleurvariant, maar een topaas die zijn regenboogeffect ontleent door een coating met een dunne filmlaag.

Vindplaatsen

In de achttiende eeuw was Saksen, Duitsland, de belangrijkste leverancier van (gele) topazen. Men noemde dit Saksische diamanten en ze werden gewonnen in het Vogtland, waar een groot deel van de Schneckenstein (grote rotsformatie) werd afgegraven.

Topaas in Nederland

Bewerkte Topaas in hangerIn de zandfractie van Nederlandse Kwartaire riviersedimenten komt topaas voor. Het is ook een karakteristiek onderdeel van zanden van de Noordwest-Duitse rivieren (bijvoorbeeld voorlopers van de Wezer).
Tijdens de zware-mineraalanalyse die in Nederland bij de Rijks Geologische Dienst in de tweede helft van de twintigste eeuw plaats werd gedaan, hebben ze het mineraal ingedeeld bij de zogenoemde stabiele groep.

Historie van de topaas

De topaas heeft zijn naam te danken aan de Griekse oudheid, het is namelijk vernoemd naar het legendarische eiland Topazius in de Rode Zee. Het bestaan van het eiland is niet bekend, evenals de stenen die er misschien vandaan kwamen.
Pas na de middeleeuwen kreeg het woord topaas als steen zijn huidige betekenis.