Tony Beets in De Reünie

Tony Beets in De Reünie

Tony Beets De ReunieVanavond was op NPO1 een zeer bijzondere aflevering van het kro-ncrv programma De Reünie te zien, want deze aflevering ging namelijk over de klas van Gold Rush ster Tony Beets op de Lagere Landbouwschool in Witmarsum.
Tony, die in tot zijn emigratie in Friesland nog door het leven ging als Anto, vertelt openhartig over zijn vertrek van het Friese platteland naar Canada.
Iets wat zijn klasgenoten zich nog van Tony herinneren is wanneer je Tony een hand gaf, hij die bijna doormidden kneep.
Presentator Patrick Lodiers kan het niet laten om dit meteen even te proberen, maar komt er snel achter dat Tony in al die jaren toch wat kracht heeft verloren, of Patrick heeft een zeer hoge pijngrens of extreem goede pokerface 🙂

Koeien melken voor school

Tony Beets vertelt dat hij voordat hij ’s ochtends naar school ging er al een halve werkdag op had zitten in de stal om de koeien te melken. Na een kleine rondvraag bleek dit voor meer klasgenootjes van Tony zo te zijn.
Naast het verhaal van Tony Beets volgt Patrick Lodiers het verhaal van een klasgenoot die uiteindelijk boer is geworden en elke dag klassieke muziek draait in zijn stallen omdat de koeien daar meer melk door zouden geven. Reinder-Jan blijkt ook zelf zeer goed opera te kunnen zingen.
Buschauffeur Bob biedt ons ook een kijkje in zijn leven, want naast chauffeur verzorgt hij ook dagelijks zijn vrouw Joke die lijdt aan een agressieve vorm van Alzheimer.
Ook is er een klasgenoot van Tony opgelicht in een soort piramidespel, is er iemand die model vrachtwagens verzamelt en ook zelf chauffeur is en er is zelfs iemand in de klas uiteindelijk wethouder geworden.

Tony ging naar school op de tractor

Wanneer het gesprek zich richt op de brommers waarop de jongeren elke dag naar school reden vertellen zijn klasgenoten dat Tony bijna elke dag op een tractor aan kwam rijden.
Als Patrick Tony vraagt vanaf welke leeftijd hij op de tractor naar school ging antwoord Tony dat hij dit al vanaf zijn 14e deed.
Wanneer Tony gevraagd wordt of hij ooit is aangehouden door de politie vertelt hij dat hij werd aangehouden op de dag dat hij 16 jaar werd. Tony zei tegen de agent: “Ik denk dat jij net te laat bent.”
Wanneer Tony’s klasgenoten wordt gevraagd of ze Gold Rush kennen zijn er een paar die de serie wel gezien hadden, maar pas kort geleden ontdekten dat de ster van het programma hun eigen oude klasgenootje was.
Patrick Lodiers reist af naar Canada om Tony te bezoeken op zijn goudmijn, waar Patrick helemaal wild wordt als hij kleine schilfertjes goud ziet in een goudpan vertelt Tony dat hij nooit goudkoorts heeft gehad en dat het hem puur gaat om het geld dat het goud oplevert.
 
Tony Beets geeft hand aan Patrick Lodiers

Tony Beets geeft een hand aan Patrick Lodiers

Goud zoeken zelf geleerd

Tony vertelt dat hij het vak van goudzoeker zelf heeft geleerd en dat hij zijn bedrijf van de grond af heeft opgebouwd.
Tony en Patrick bezoeken ook samen de oude mijnstad Dawson City, waar deze stad tijdens de goudkoorts nog meer dan 30.000 inwoners had zijn er nu nog maar ongeveer 2.000 mensen over en lijkt het meer op een spookstad.
Ook gaat Patrick op bezoek bij Tony’s vrouw Minnie die het kantoorwerk voor haar rekening neemt. Minnie vertelt hoe Tony 50 jaar geleden haar buurjongen werd.
Het stel zag geen toekomst in Friesland en besloot te emigreren naar Canada, wat volgens Minnie de beste beslissing is die ze ooit hebben genomen.

Vorig seizoen was Tony “echter”

Als Patrick vraag hoe “echt” Tony is in Gold Rush zegt hij opmerkelijk: “Vorig jaar (seizoen 5) was het echter dan dit jaar (seizoen 6)”.
Over Tony’s taalgebruik zegt Minnie Beets dat ze zijn gevloek eigenlijk niet meer hoort, tot ze de afleveringen op tv terug ziet, omdat ze dan steeds “Piep, Piep” hoort.
Tony neemt Patrick ook mee naar zijn grote trots, namelijk zijn 75-jaar oude goud dredge, die hij nieuw leven ingeblazen heeft.
Deze baggermachine is in 1938 gebouwd in San Francisco en volgens Tony Beets kan de dreg nog minstens 100 jaar mee.

Familiebedrijf

Tony heeft op zijn goudmijn een echt familiebedrijf opgezet, want naast zijn zonen werkt ook zijn dochter Monica dag in dag uit op de zware machines op de goudmijn.
Wanneer het gefilterde goud uit de goud wasinstallatie wordt gehaald is er altijd iemand van de familie Beets aanwezig, want als zijn kinderen goud van hem stelen blijft het tenminste in de familie.
Voor de uiteindelijke weging van het goud mag Patrick Tony volgen naar een geheime locatie, waar hij alleen binnen mag filmen.
Tony laat Patrick een schaal met goud optillen, maar waarschuwt hem van tevoren dat het wel eens zwaarder kon zijn dan hij verwacht. In die schaal ligt namelijk voor zo’n half miljoen dollar aan goud.
Tony’s oude klasgenoten vertellen dat ze trots op hem zijn omdat hij de stap heeft durven nemen en niet is blijven hangen op een plek waar hij geen echte toekomst zag.
Tot slot vraagt Patrick de vraag of hij ooit terug zou kunnen komen naar Nederland, waarop Tony Beets antwoord: “Zeg nooit nooit, maar als het niet hoeft, kom ik niet terug”.

Bekijk de volledige aflevering op: kro-ncrv De Reünie
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.