Soedan wil grootste goudproducent van Afrika worden

Soedan wil grootste goudproducent van Afrika worden

Vlag van Soedan/SudanSoedan, of Sudan, verwacht dit jaar zijn goudproductie boven de 100 ton goud te kunnen brengen.
Hiermee wordt het Noord-Afrikaanse land naar eigen zeggen de tweede grootste goudproducent van het continent en stijgt het naar plaats negen wereldwijd.
De goudproductie in het land is net als zijn leider zeer controversieel te noemen, Omar al-Bashir is al 22 jaar de president van Soedan, maar wordt door het Internationaal Strafhof verdacht van misdaden tegen de menselijkheid.

Afgelopen jaar was Zuid-Afrika de grootste goudproducent van Afrika en stond het globaal op de 7de plaats met 140 ton goud.

Goudproductie Soedan tweede van Afrika

Ghana was toen nog tweede op de lijst in Afrika en de 10e goudproducent wereldwijd met 91 ton gewonnen goud.
Soedan stond vorig jaar nog op de derde plaats in Afrika en op plaats 17 over de hele wereld volgens de cijfers van USAgold.com.

In totaal wordt zo’n 90% van de gehele goudproductie in Soedan op de traditionele manier gewonnen.
Historisch gezien exporteert Soedan het overgrote deel van het gewonnen goud uit het relatief rustige noordoostelijke deel van het land.

Bewezen goudreserves Soedan

Goud op de weegschaalTot 2012 was 74% van de bewezen goudreserves van het land gewonnen door slechts twee goudmijnbedrijven, Ariab, een samenwerkingsbedrijf uit Canada, Egypte en Soedan en Managem een samenwerking tussen Marokko en Soedan.
Zij winnen goud in een gebied rond de Rode Zee en de rivier de Nijl en hoewel deze gigantische goudmijnen kritiek hebben gehad om hun slechte werkomstandigheden en milieuvervuiling heeft de goudhandel in Soedan nooit direct geleden onder de oorlogen in het land.
Tot in 2012 een grote goudafzetting in het noorden van Darfur werden ontdekt, toen werd dit goud het middelpunt van de strijd in de burgeroorlog.

Goud belangrijkste bron van inkomsten

Goud is de belangrijkste bron van inkomen in Soedan sinds het olie moest gaan importeren nadat het olierijke Zuid-Soedan zichzelf afscheidde in 2011.
Mohamed Sadiq al-Karouri, minister van mijnbouw, heeft goudproducenten de opdracht gegeven meer goud te winnen en heeft kleinere goudmijnbedrijven hun licentie afgenomen omdat ze minder goud hebben geproduceerd dan ze vooraf hadden beloofd.
Hoewel het goud uit Soedan gezien als conflictgoud blijft het booming business in het Afrikaanse land en zal de overheid er alles aan doen om zelfs Zuid-Afrika van de troon te stoten als grootste goudproducent van het Afrikaanse continent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.