Soedan wil grootste goudproducent van Afrika worden
Soedan, of Sudan, verwacht dit jaar zijn goudproductie boven de 100 ton goud te kunnen brengen.
Hiermee wordt het Noord-Afrikaanse land naar eigen zeggen de tweede grootste goudproducent van het continent en stijgt het naar plaats negen wereldwijd.
De goudproductie in het land is net als zijn leider zeer controversieel te noemen, Omar al-Bashir is al 22 jaar de president van Soedan, maar wordt door het Internationaal Strafhof verdacht van misdaden tegen de menselijkheid.
Goudproductie Soedan tweede van Afrika
In totaal wordt zo’n 90% van de gehele goudproductie in Soedan op de traditionele manier gewonnen.
Historisch gezien exporteert Soedan het overgrote deel van het gewonnen goud uit het relatief rustige noordoostelijke deel van het land.
Bewezen goudreserves Soedan
Tot 2012 was 74% van de bewezen goudreserves van het land gewonnen door slechts twee goudmijnbedrijven, Ariab, een samenwerkingsbedrijf uit Canada, Egypte en Soedan en Managem een samenwerking tussen Marokko en Soedan.
Zij winnen goud in een gebied rond de Rode Zee en de rivier de Nijl en hoewel deze gigantische goudmijnen kritiek hebben gehad om hun slechte werkomstandigheden en milieuvervuiling heeft de goudhandel in Soedan nooit direct geleden onder de oorlogen in het land.
Tot in 2012 een grote goudafzetting in het noorden van Darfur werden ontdekt, toen werd dit goud het middelpunt van de strijd in de burgeroorlog.
Goud belangrijkste bron van inkomsten
Goud is de belangrijkste bron van inkomen in Soedan sinds het olie moest gaan importeren nadat het olierijke Zuid-Soedan zichzelf afscheidde in 2011.
Mohamed Sadiq al-Karouri, minister van mijnbouw, heeft goudproducenten de opdracht gegeven meer goud te winnen en heeft kleinere goudmijnbedrijven hun licentie afgenomen omdat ze minder goud hebben geproduceerd dan ze vooraf hadden beloofd.
Hoewel het goud uit Soedan gezien als conflictgoud blijft het booming business in het Afrikaanse land en zal de overheid er alles aan doen om zelfs Zuid-Afrika van de troon te stoten als grootste goudproducent van het Afrikaanse continent.