Smaragd

Smaragd

SmaragdDe Smaragd is een groene edelsteen en is net als aquamarijn een variëteit van beril. Chroom is meestal het element dat zorgt voor de kenmerkende groene kleur van de smaragd.
Beril is is een doorzichtige steen die zich door verschillende chemische samenstellingen afsplitst in verschillende edelstenen, waaronder ook de smaragd.

Smaragd

Smaragd ontstaat door een combinatie van opdringende magma en metamorfe omzetting van gesteenten. Afzettingen komen daarom voor in pegmatietgangen of in de omgeving daarvan.
De edelsteen kan alleen gewonnen worden in het gesteente waar hij ook is ontstaan. Smaragd zet zich af in kleine kieren en gangen in de rotsen.
Deze groene edelsteen wordt uitsluitend gewonnen uit gesteente, je zult het dus nooit losse deeltjes in rivieren vinden, dit komt omdat het soortelijk gewicht ongeveer hetzelfde is als dat van kwarts.
Waar de naam ‘Smaragd’ vandaan komt is niet met zekerheid te zeggen, vermoedt wordt dat het woord uit een Semitische taal afkomstig is.
Echter de Grieken gebruikten de benaming Smaragd voor bijna alle groene stenen die ze vonden.

Koning van de edelstenen

Wereldwijd wordt smaragd beschouwd als de ‘koning van de edelstenen’, zo werd het duizenden jaren geleden al gewonnen en verwerkt in sieraden en kunst.
Ook in de grafkamers van Egyptische farao’s heeft men smaragden gevonden en ook in de bijbel wordt de smaragd genoemd.
“Een regenboog die eruitzag als smaragd rond de troon in de hemel” valt er te lezen in de Openbaring van Johannes.

SmaragdgroenDiamanten ring met smaragd

De bijzondere en kenmerkende diepgroene kleur van de smaragd is een officieel erkende kleur geworden en heet dus ‘smaragdgroen’.
Ook Ierland wordt vaak the Emerald Isle genoemd, dit betekent het eiland van smaragd, dit omdat het eiland zo groen is.
De Nederlandse schrijver Eduard Douwes Dekker die halverwege de negentiende eeuw schreef onder het pseudoniem Multatuli noemde Nederlands-Indië de Gordel van Smaragd.
In veel landen waaronder Nederland noemt men een 40-jarig huwelijk ook wel een smaragden huwelijk.

Vindplaatsen van smaragd

De oudste vindplaats van smaragd en tevens ooit de enige vindplaats zijn de Cleopatra VII-mijnen in Opper-Egypte. Gedurende de Middeleeuwen zijn deze mijnen in de vergetelheid geraakt, maar in de negentiende eeuw werden deze weer terug gevonden.
Volgens archeologen hebben in de Cleopatra mijnen Turken, Egyptenaren, Romeinen, Grieken en Arabieren smaragden gewonnen.
Volgens de overlevering liggen de mooiste exemplaren uit deze mijnen nu in de schat van de sultans in het Topkapıpaleis in Istanboel.
Hier schijnt ook de lensvormige smaragd te liggen waarmee de Romeinse keizer Nero keek naar de gevechten van de gladiatoren.
Tegenwoordig worden smaragden vooral gevonden in Amerika, Rusland, Colombia en Brazilië. Maar ook in Oostenrijk komen de groene edelstenen voor, zo werd er al tijdens de Romeinse heerschappij smaragden gevonden in het Habach-dal.

Smaragd bewerken

Smaragd bewerkenDe mooiste exemplaren worden geslepen met een speciaal trappenslijpsel, de zogenaamde smaragdslijpsel methode.
Smaragden van iets mindere kwaliteit worden vaak geslepen als cabochon, dit betekend dat de steen bol geslepen wordt.
Bij het bewerken van een smaragd moet men uiterst zorgvuldig te werk gaan omdat de stenen erg bros en stootgevoelig zijn.
Ook is het af te raden om smaragden zwaar te verhitten omdat ze hun kleur verliezen bij temperaturen boven de 700 graden celsius.
De smaragd is overigens wel uitstekend geschikt om in sieraden te verwerken, bijvoorbeeld een gouden ring met diamant of smaragd erin, omdat ze niet gevoelig zijn voor wasmiddelen en schoonmaakmiddelen en daarom gewoon om kunnen blijven tijdens het huishouden.
Een kleine vertroebeling is overigens wel smaragd eigen, dit wordt niet als minpunt gezien, maar juist als bewijs van echtheid en worden vaak ‘Jardin’ genoemd.

Synthetische smaragd

De synthetische smaragd is een echte smaragd, alleen is deze door de mens gefabriceerd. Hij heeft alle chemische en fysische kenmerken van een steen die daadwerkelijk in de natuur gevormd is.
Kleine verschillen zullen er echter altijd blijven, de Spijky insluitsels bijvoorbeeld, deze ontstaan door de platina kroes waarin de kunstmatige smaragd wordt gemaakt.
Voor een leek op het gebied van edelstenen zijn de imitatie-smaragden bijna niet van de echte natuurlijke stenen te onderscheiden. Alleen een edelsteenexpert zal de verschillen, zoals kleine luchtbelletjes die pas onder een microscoop te zien zijn, herkennen.
Gelukkig is de techniek om synthetische smaragden te maken zeer kostbaar en mede daarom komen ze bijna niet voor, dus u hoeft niet bang te zijn dat de smaragd in uw ring of ketting een nepper is.

Spirituele en helende werking

Sommige mensen geloven dat de smaragd een spirituele werking bezit die je onvoorwaardelijke liefde, innerlijke groeikracht, harmonie en gevoel voor esthetiek bezorgt.
Ook zou het dragen van een smaragd je kalmeren, beter laten concentreren, negativiteit omzetten naar positiviteit en beschermen tegen zware psychische stoornissen.
Op het emotionele vlak zou de smaragd helpen tegen hevige stemmingswisselingen, relaties te verbeteren en je te verbinden met de krachten van de natuur.
Zelfs fysieke klachten kunnen met behulp van smaragden worden opgelost of zwaar verminderd. Zo kan de smaragd helpen tegen oogontsteking, hoofdpijn, nachtmerries, evenwichtsstoornissen en zou het reuma en diabetes helpen verlichten.
Omdat veel van deze beweringen niet zijn bewezen gaat de stelling op: “als je erin gelooft werkt het!”