Scheepswrak van 500 jaar oude Bom Jesus gevonden met veel goud aan boord

Scheepswrak van 500 jaar oude Bom Jesus gevonden met veel goud aan boord

Gouden munten uit de Bom JesusIn de woestijn van Namibië hebben diamantzoekers de restanten van de Bom Jesus gevonden.
De Bom Jesus was een Portugees zeilschip dat 500 jaar geleden verdween met veel goud aan boord.
Al meer dan een eeuw wordt er naar diamanten gezocht door De Beers diamantbedrijf in een gebied in de Namibische woestijn genaamd “Sperrgebiet” (of verboden gebied), waar de woestijn en de Atlantische Oceaan elkaar ontmoeten.
Hoewel de vondst al dateert uit 2008 is nu pas bekend geworden dat het voor 99% zeker is dat het gaat om de verdwenen Bom Jesus.

Bom Jesus

Met de vondst van de Bom Jesus is waarschijnlijk een van de grootste maritieme mysteries ontrafeld zegt archeoloog Dieter Noli.
Het is het oudste scheepswrak dat ooit is gevonden in Sub-Saharisch Afrika en het schip vervoerde ook nog eens een grote goudschat.
Tussen de wrakstukken werden er zo’n 2.000 gouden munten en tientallen zilveren munten uit Spanje en Portugal gevonden.

Gouden munten in uitstekende conditie

De gouden munten verkeren in uitstekende conditie en dateren uit 1528-1533, hieruit kon men al een klein beetje opmaken uit welk tijdperk het schip dateert.
Naast de munten vonden de diamantzoekers delen metaal, hout en iets wat lijkt op delen van pijpen.
Vlag van NamibiëToen ze niet zeker wisten wat ze eigenlijk gevonden hadden riepen ze de hulp van archeoloog Noli in.
“Het leek net omgeploegd strand, maar op dit strand lagen wrakstukken. Tussen deze wrakstukken vonden we een eeuwenoud zwaard en een slagtand van een olifant. Toen dacht ik bij mezelf: Dit is zeker een scheepswrak!” zei Noli.
Uiteindelijk vonden de archeologen naast het goud kanonnen (de pijpen), navigatie-instrumenten, veel koper, zwaarden en veel meer.

5.438 Artefacten

Uiteindelijk vond men 5.438 eeuwenoude artefacten in het scheepswrak waarvan niet veel meer over is na al die jaren.
Archeologen zijn overigens voor 99% zeker dat het daadwerkelijk om de Bom Jesus (betekent letterlijk “Goede Jezus”) gaat.
Men baseert dit op de vrachtlijst van het schip die men terugvond in een boek uit de 16e eeuw waarin de verdwijning van het schip staat omschreven.

Forbidden Zone

Doordat het schip in de strengbewaakte “Forbidden Zone” is gevonden is men nooit bang geweest voor plunderaars en konden de archeologen goed hun werk doen.
Het gebied wordt Sperrgebiet genoemd naar de vele honderden Duitse gelukszoekers die in het gebied op zoek gingen naar diamanten.
De kustlijn waar het scheepswrak is gevonden staat bekend om zijn hevige stormen en het is goed mogelijk dat het schip 500 jaar geleden in zo’n storm terecht is gekomen en vergaan.

Schip in 1533 als vermist opgegeven

Oud zeilschip aan de horizonHet schip werd in 1533 als vermist opgegeven in de buurt van Kaap de Goede Hoop.
In dat jaar voeren er slechts zeven schepen vanuit Lissabon richting India, de Bom Jesus was daar één van toen het samen met twee andere schepen de haven verliet.
Waarom het schip zoveel gouden munten aan boord had blijft een raadsel, het kan bedoeld zijn als ruilmiddel voor het koper, waarmee men terug in Portugal waarschijnlijk meer kanonnen wilde maken.

Kapitein een piraat?

Een andere mogelijkheid is dat de kapitein net een hele goede deal had gesloten, of zelf een piraat was en andere schepen had overvallen.
Het gebied rondom het scheepswrak van de Bom Jesus blijft afgeschermd en is toegankelijk voor een gelimiteerd aantal mensen.
Men is van plan om een museum te bouwen om alle voorwerpen uit het scheepswrak tentoon te kunnen stellen, maar of dit er ook daadwerkelijk gaat komen is nog afwachten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.