Schatkist met goud gevonden in scheepswrak

Schatkist met goud gevonden in scheepswrak

Schatkist Met Goud Aan Boord SS IslanderDe Schatkist aan boord van een gezonken schip uit de Gold Rush tijd is eindelijk boven water en kan van u zijn voor het schamele prijsje van $4 miljoen.
De SS Islander, een luxe stoomschip van ongeveer 73 meter lang, zonk in het zuidoosten van Alaska tijdens zijn reis van Skagway naar Victoria in 1901.
Het schip zonk in de wateren nabij Juneau, nadat het een onbekende rots, of ijsberg raakte.
Na slechts 20 minuten was het schip al volledig gezonken en dit resulteerde in de dood van tenminste 40 opvarenden.

Schatkist met goud aan boord

Aan boord van het schip bevond zich letterlijk een schatkist met bijna 40 kilo goud uit de Klondike regio in Yukon, Canada.
In februari werd de geborgen goudschat uit het scheepswrak te koop aangeboden voor $4 miljoen.
Ook het staatsmuseum van Alaska is blij met de bergingswerkzaamheden, zij krijgen er namelijk veel nieuwe artefacten afkomstig uit het schip bij.

Eerdere pogingen misukten

In 2012 werd er een nieuwe poging ondernomen om het goud en andere items uit het scheepswrak te bergen, nadat vele eerdere pogingen mislukten.
Uiteindelijk lukte het de twee samenwerkende bedrijven uit Washington, Ocean Mar en MK Salvage Venture, wel.
Na maanden werk lukte het ze om de schatkist van 40 kilo en andere objecten, met een gigantische grijparm, uit het water te vissen.
Het eerste goud werd in het “Labor Day” weekend gevonden, labor day is in Amerika en Canada een jaarlijks terugkerende feestdag op de eerste maandag van september, ter ere van arbeiders. (bron: Wikipedia)
In de schatkist bevonden zich originele lederen tassen, die “pokes” werden genoemd, met een gewicht van ongeveer 6 kilo en stuk voor stuk vol met goud.

Goud vermoedelijk afkomstig uit Nome

Schatkist Met Gouden MuntenIn totaal trof men 35 kilo goud aan, vermoedelijk afkomstig uit Nome, Alaska. Maar de herkomst van het goud is echter niet na te trekken, dus het kan ook afkomstig zijn geweest uit, Yukon, Dawson, of ergens anders.
Met de huidige goudprijs van ongeveer $1.250 per troy ounce goud is de vondst ongeveer $1,5 miljoen waard, maar door de historische waarde is deze prijs uiteindelijk dus $2,5 miljoen hoger uitgevallen.
Naast het vinden van delen van de romp van het in 1901 gezonken schip heeft men ook meer dan 1.000 historische artefacten gevonden toen men op zoek was naar het goud.

Overige voorwerpen naar museum

Zo vond men onder andere kleren, gereedschap en juwelen. Deze voorwerpen zijn allemaal overgedragen aan het Alaska State Museum in Juneau.
Een aantal van deze voorwerpen zullen meteen tentoongesteld worden wanneer het museum in juni, na werkzaamheden, haar deuren weer opent voor het publiek.
“We moeten deze bijzondere plekken zo goed als we kunnen beschermen omdat ze onderdeel zijn van onze gezamelijke geschiedenis,” zei Addison Field, directeur van het Alaska State Museum.
Maar de zoektocht naar goud in het wrak van de Islander gaat ook na het vinden van de schatkist door.
Het bergen van goud en andere voorwerpen uit het schip is een voortdurend proces, zegt Jed Powell, directeur van Ocean Mar.

Zoektocht naar goud gaat verder

De beide bedrijven zijn dan ook van plan om terug te keren naar de vindplaats en de zoektocht onder water binnen nu en een half jaar voort te zetten.
Volgens velen is er namelijk nog veel meer goud te vinden, dit komt mede doordat er verschillende meningen zijn over hoeveel goud er nu werkelijk aan boord van de SS Islander was toen het in 1901 verging.
In een eerder rapport werd beweerd dat er ongeveer 13.000 troy ounce (370 kilo) goud aan boord was toen het schip zonk.
Echter niemand weet exacte cijfers omdat die er simpelweg nooit zijn geweest en bovendien is een klein deel van het goud al geborgen tijdens bergingswerkzaamheden in 1934.
“Iedereen hoopt dat er tonnen goud ligt, maar ik heb geen idee of de verhalen waar zijn of niet,” zei Powell.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.