Saffier

Saffier

SaffierDe saffier is een kostbare blauwe edelsteen. Samen met de Robijn valt ook de transparante saffier onder de korundgroep.
Als deze blauwe edelstenen van goede kwaliteit zijn behoren de tot de meest kostbare edelstenen ter wereld.
De saffier wordt vaak verward met de Lapis lazuli, echter dit is een ondoorzichtig azuurblauw gesteente van mindere waarde wat voornamelijk in Afghanistan wordt gewonnen.

Saffier

De saffier is al sinds de oudheid een geliefde edelsteen, dit komt vooral door zijn verschijning en de buitengewone eigenschappen die mensen de steen toedichten.
Saffier kan overigens in nog veel meer kleuren voorkomen, zoals: groen, violet, oranje, roze, geel en zelfs zwart, echter de blauwe kleur is de meest bekende en meest geliefde.
Vroeger noemde men alle blauwe stenen “saffieren”. Pas later rond het begin van de negentiende eeuw werden ze samen met robijnen gezien als zelfstandige edelstenen en vallen ze binnen de korundgroep.
Een aantal van de buitengewone eigenschappen die de saffier wordt toegedicht zijn: het geven van kracht, eer en onsterfelijkheid aan zijn eigenaar. De saffier was een symbool van rijkdom en welvaren en het voorkomen van conflicten.
Als de saffier wordt blootgesteld aan langdurige hitte kan de intense blauwe kleur van de steen vervagen, gelukkig kun je dit voorkomen als je de saffier regelmatig schoonmaakt.

Vindplaatsen

Saffieren worden al sinds het bestaan van de mens gevonden op het eiland Sri Lanka. Hier worden ze gevonden over een gebied met een oppervlakte van 2.000 vierkante kilometer.
Men vind soms ook grote saffieren, maar dan laat de kwaliteit vaak te wensen over. Men beweert dat de grootste saffier ooit gevonden een gewicht heeft van maar liefst 20 kilo.
In 1974 werden op Sri Lanka saffieren gevonden met een dichtheid van 144 en 300 karaat, natuurlijk waren ze toen nog niet geslepen en gepolijst.

Andere vindplaatsen

Gouden ring met saffierHoewel saffieren voornamelijk worden gevonden in Thailand, India, Sri Lanka en Myanmar, worden ook in landen als Australië en de Verenigde Staten (in Montana) saffieren gevonden.
De hoogst getaxeerde saffieren komen uit Kasjmir en staan bekend om hun korenbloemblauwe kleur. De stenen gevonden op Sri Lanka zijn veel bleker, waar de saffieren uit Amerika een duidelijke metaalglans hebben.
De Australische saffier heeft een donkerblauwe schaduw over zich, wat hem er bijna compleet zwart doet uitzien.
Net als robijnen, die een gelijkaardige structuur hebben, worden sommige saffieren tot een zeskantige ster geslepen in een ronde vorm (cabochon) en blootgesteld aan direct zonlicht. Deze stersaffieren komen voornamelijk uit Sri Lanka.

Helende werking

Edelsteengenezers gebruiken de saffier ten bevordering van het rijpingsproces van de geest en zien het als een verbindende steen.
Als je bijvoorbeeld een saffier cadeau krijgt kan deze de band met degene die jou de steen heeft gegeven versterken.
Bij bijvoorbeeld een scheiding kan de saffier helpen die persoon los te laten, het beste is dan de steen niet meer te dragen en indien mogelijk terug te geven.
Ook hier geldt weer, geloof je erin dan helpt het vaak ook, geloof je er niet in zal de edelsteen weinig verschil maken.

Kunstmatige saffier

Synthetische saffieren maakt men door een fusie van aluminiumoxide met titaandioxide, wat als kleurstof dient.
Door het smelten van aluminiumoxide en daarna langzaam te laten afkoelen (2 weken) vindt kristallisatie plaats, dit gebeurt rondom een kristallisatiestaaf. Hierdoor ontstaat een grote saffier zonder kleur.

Saffierglas in je telefoon

Het touchscreen van sommige telefoons (iPhone) wordt van saffier gemaakt, omdat saffier na diamant het hardste en meest krasbestendige materiaal ter wereld is.
Saffier wordt ook gebruikt in barcodescanners, als horlogeglas en als kogelwerend glas.