Rusland grootste goudkoper ter wereld

Rusland grootste goudkoper ter wereld

Russia Flag MapDe recente acties van de Russische overheid zijn ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) niet ontgaan.
Van alle centrale banken ter wereld sloeg de “Bank of Russia” in januari 2016 namelijk het meeste goud in.
Volgens data van het IMF kocht de centrale bank van Rusland in januari namelijk 688.000 troy ounce goud, wat neerkomt op ongeveer 19.500 kilo.
Toegegeven in deze cijfers is de koopwoede van China niet meegenomen, maar volgens experts kocht China in januari “slechts” 520.000 ounce (14.741 kilo) goud.

Aanval op dollar?

“Dit is een stille aanval op de almachtige dollar. President Poetin koopt veel goud zonder de aandacht te trekken. Terwijl er in politieke kringen wordt gevreesd voor een nieuwe Koude Oorlog tussen Moskou en het westen, is deze oorlog in de financiële wereld al lang begonnen,” schrijft de Duitse krant Die Welt.
Volgens Duitse economen probeert Poetin de kracht van de VS en Europa te ondermijnen. Degenen die veel goud kopen staan westerse valuta in de weg in hun globale overheersing.
Volgens veel economen is dit onderdeel van Poetin’s plan om de financiële wereld te gaan domineren.

Goudvoorraad Rusland verdubbeld

Ook de China Times meldde eerder al dat de enorme goudvoorraad van China de Amerikaanse dollar kan vermorzelen. In dezelfde publicatie werd gemeld dat de Russische goudvoorraad sinds 2005 is verdubbeld.
Ook andere grote grote kranten in de wereld maakten eerder al melding van de anti-dollar beweging van Rusland en China.
Gold Bars“Het lijkt erop dat Rusland en China inderdaad besloten hebben om een sterke tegenhanger te creëren om de Amerikaanse dollar het vuur aan de schenen te leggen. Het Kremlin heeft in het diepste geheim acht maanden op rij veel goud gekocht,” zei een econoom van Die Welt.
 
Volgens veel economen maakt de Russische koopwoede deel uit van een strategisch plan om minder afhankelijk te worden van de dollar, wanneer het westen weer strengere sancties tegen het land invoert.
Zo maakte Rusland in 2014 gebruik van een dalende goudprijs en kocht het 55 ton van het gele edelmetaal, veel meer dan andere landen in dat jaar deden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.