Rusland breidt goudreserve verder uit

Rusland breidt goudreserve verder uit

Rusland breidt goudreserve verder uitDe Russische centrale bank maakte deze week bekend dat de goudreserve van het land gegroeid is naar 48,2 miljoen Troy Ounce (ongeveer 1.500 ton).
Dit is inclusief de 600.000 ounce (19 ton) goud die Rusland in juni aan zijn goudreserve toevoegde.
De afgelopen twee jaar was Rusland de grootste goudkoper ter wereld op de voet gevolgd door China.
In 2015 voegde het land ruim 208 ton goud toe aan zijn goudreserve. Afgelopen jaar kreeg Rusland een grote klap vanwege de internationale sancties tegen het land.

Goudprijs steeg in 2016

Hierdoor zakte de olieprijs, waardoor ook de Russische roebel onderuit ging. Gevolg hiervan was dat de inflatie steeg tot dubbele cijfers.
In 2016 ging het aanzienlijk beter voor Rusland, de olieprijs en de goudprijs steeg waardoor de financiële situatie van Rusland weer iets beter werd.
De afgelopen twee jaar bleef Rusland geleidelijk veel goud kopen. In mei voegde Rusland nog 100.000 Troy Ounce (3 ton) goud toe aan zijn reserves, dit was de laagste maandelijkse toevoeging sinds mei 2015.

China kocht geen goud in mei

In mei maakte de Chinese centrale bank ook bekend dat het geen goud heeft toegevoegd aan zijn goudreserve.
Door de Chinese goudstop en de kleinere Russische toevoeging dachten veel experts dat beide landen minder goud gingen kopen door de hogere goudkoers.
Echter eerder deze maand maakte de Chinese centrale bank bekend dat het 480.000 ounce (15 ton) goud aan zijn reserves heeft toegevoegd in juni.
De snelheid waarmee Rusland goud toevoegt aan zijn reserves is de grootste van de wereld, op de voet gevolgd door de Chinese centrale bank.
Tussen augustus 2015 tot juni 2016 voegde China 145 ton goud toe aan zijn reserves, terwijl Rusland in dezelfde periode 212 ton goud aan zijn reserves toevoegde, dit is ongeveer 46% meer dan China.
Resultaat van deze Russische koopwoede is dat het land nu de top 10 van landen met de grootste goudreserves ter wereld is binnengedrongen, waarin het momenteel op de zesde plaats staat.

Nederland heeft 9e grootste goudvoorraad

Op deze lijst staat Nederland op de 9e plaats net achter Japan en op de voet gevolgd door India.
De Russische keuze om goud toe te voegen aan de reserves blijkt de moeite waard omdat de goudprijs dit jaar met ongeveer 25% is gestegen, met de grootste stijging in 2016.
Russische goudmijnen produceerden in 2015 de derde grootste hoeveelheid goud in de wereld. Hiervan bewaarde Rusland het grootste gedeelte zelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.