Royal Mint laat pensioenfondsen investeren in goudstaven

Royal Mint laat pensioenfondsen investeren in goudstaven

Gouden munt EngelandDe Engelse Royal Mint biedt spaarders voor het eerst de kans om goudstaven in hun pensioenfonds op te nemen.

Investeerders krijgen de kans om goudbaren van 100 gram, 1 kilo, of zelfs een deel van een grotere 400 troy ounce (11,3 kilo) goudstaaf te kopen en deze vervolgens op te laten slaan bij de Royal Mint.

De goudkluis van de Engelse munt is gevestigd in Llantrisant in het zuiden van Wales en wordt bewaakt door het Engelse leger.

Fysiek goud wordt al sinds 2014 toegelaten in de pensioenen van de Britten, echter dit fysieke goud moet tenminste 99,5% zuiver goud zijn.

Goudstaven Royal Mint 99,9% zuiver goud

Gelukkig heeft het goud dat de Royal Mint aanbiedt een zuiverheid (karaat) van 99,9%.

Investeerders die zo’n zogenaamde self-invested personal pensions (SIPPs) hebben moeten voor het bezitten van dit goud echter wel een toeslag van 1% betalen, exclusief BTW.

Voor 2014 was het voor Engelsen niet mogelijk om goud toe te voegen aan je pensioen.

Binnen het pensioen is goud vrij van vermogensbelasting, echter wanneer het wordt opgenomen betaalt men het gebruikelijke belastingtarief.

Goud niet altijd een goede investering

Experts waarschuwen dat goud niet altijd een goede investering is.

“Investeerders moeten begrijpen dat investeren in goud niet altijd een zekerheidje is, de goudprijs is namelijk zwaar onderhevig aan vraag en aanbod door bijvoorbeeld het betreffende seizoen,” zegt Danny Cox van Hargreaves Lansdown.

Tussen 2000 en 2011 steeg de goudkoers spectaculair van $287 per troy ounce naar $1.837 per ounce goud.

The Royal Mint logoSindsdien is de goudprijs echter weer gezakt tot rond $1.250.

Investeren in goud doet men normaal gesproken vooral om zijn of haar vermogen te beschermen tegen de effecten van inflatie of het instorten van de beurzen.

Goud in Nederlandse pensioenfondsen?

Pensioenfonds Vereenigde Glasfabrieken belegden 13% van de portefeuille in fysiek goud en waren daarmee het enige Nederlandse pensioenfonds die dit deed.

Totdat De Nederlandsche Bank (DNB) dit opmerkte en zich ermee ging bemoeien.

Zij eisten dat het pensioenfonds dit percentage terug moest brengen tot 3% van het totale vermogen.

De Vereenigde Glasfabrieken ging hier niet mee akkoord en vocht het aan in de rechtbank en met succes.

DNB moest €4,8 miljoen compensatie aan het pensioenfonds overmaken.

Sinds oktober 2014 bestaat de Vereenigde Glasfabrieken echter niet meer, maar alle pensioenen zijn overgenomen door het pensioenfonds voor de Grafische Bedrijven.

Het pensioenfonds voor de Grafische Bedrijven belegd overigens nog steeds in goud, het is hiermee nog steeds het enige Nederlandse pensioenfonds die dit standaard doet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.