Rosé goud

Rosé goud

Rosé gouden ringRosé goud is een koper-legering die veel gebruikt wordt voor het maken van juwelen. Rosé goud, ook wel rood of roze goud genoemd, was begin negentiende eeuw immens populair in Rusland.

Hernieuwde populariteit

Rosé goud stond toen ook wel bekend als Russisch goud, hoewel die term nu niet meer gebruikt wordt. Rosé gouden juwelen zijn in de 21e weer opnieuw populair geworden en worden veel gebruikt voor trouwringen, armbanden en andere sieraden.
Hoewel de namen verwarrend kunnen zijn en vaak door elkaar gebruikt worden is het verschil tussen rosé, rood en roze goud is het kopergehalte. Hoe hoger het kopergehalte, hoe sterker de rode kleur. Roze goud heeft daarbij het laagste kopergehalte, gevolgd door rosé goud en rood goud heeft het hoogste kopergehalte.

Kopergehaltes rosé goud

Hieronder ziet u een overzicht van de kopergehaltes van 18 karaats (K) rosé goud, 18K rood goud en 18K roze goud:
18K Rosé goud: 75% goud, 22,25% koper en 2,75% zilver
18K Rood goud: 75% goud en 25% koper
18K Roze goud: 75% goud, 20% koper en 5% zilver
12K Rood goud: 50% goud en 50% koper

Crown Gold

De 18 karaat (K) versie van rosé goud wordt ook wel “Crown Gold” genoemd en is de hoogste zuiverheidsgraad voor rosé goud.
Om het goud een rood-geelachtige kleur, of zelfs heel donker geel te geven kan tot 15% zink worden toegevoegd.
In de Grieks-Romeinse tijd (van 3.000 voor Christus tot 500 na Christus) kreeg goud door onzuiverheden tijdens het smeltproces vaak een roodachtige kleur. Dit is waarom in veel gevonden teksten uit de middeleeuwen goud werd omschreven als “rood”.
Naast rosé goud zijn er nog vele andere legeringen van goud, zoals: witgoud, groen goud, grijs goud, paars goud en blauw goud.
 
Grafiek van de kleurverandering van goud door legeringen