Rogue Miner

Rogue Miner

Todd Hoffman / Dave Turin

Dave Turin in zijn graafmachine | Rogue Miner | Gold Rush seizoen 5 aflevering 14Team Hoffman/Turin verwerkt zoveel mogelijk goudrijke grond uit hun “Haul Road Cut” op McKinnon Creek, maar al snel komt Dave Turin erachter dat ze al bijna op het grondgesteente zitten. Hierdoor is deze afgraving veel sneller leeg dan verwacht.
In de zoektocht om nieuwe goudrijke grond wil Dave de weg waarover de zandtrucks af en aan rijden afgraven en de grond door “Monster Red” voeren. Maar Todd Hoffman denkt dat de grond aan de andere kant van de weg net zo goed moet zijn, dus besluiten ze daar met hun bulldozers de grond te gaan strippen.
Echter wanneer de bulldozers tot 2 keer toe vast komen te zitten blijkt dat de grond hier gewoon te zacht en te nat is, waardoor het mijnen van deze grond onmogelijk wordt. Hierna bekijken Dave Turin en Andy Spinks de uitbreiding van de “Higher Cut” die ze 2 weken eerder hebben gestript.
De grond was toen nog bevroren, maar door de zon is de grond toch ontdooit. Maar om bij de goudrijke grond te komen moeten ze er nog eens anderhalve meter afhalen en die grond is nog wel gedeeltelijk bevroren (permafrost). Todd en Dave denken ook dat deze afgraving een te moeilijke opgave wordt.
Maar Andy Spinks wil de hoop op de Higher Cut niet opgeven en gaat op eigen houtje de hele nacht door met de grond afvlakken in zijn bulldozer. Wanneer Dave de volgende ochtend bij Andy komt ziet hij dat Andy al een meter “overburden” heeft verwijdert. Wanneer Dave vervolgens ook helpt met een bulldozer hebben ze na een halve dag de goudrijke laag grond bereikt en kan het door de goud wasinstallatie worden gevoerd.
Wanneer ze een clean up doen en het goud wegen, blijkt er uit de uitbreiding van de Higher Cut maar liefst 138 troy ounce goud te komen.

Parker Schnabel

Rupsband van Rick Ness graafmachine kapot | Rogue Miner | Gold Rush seizoen 5 aflevering 14Parker Schnabel werkt met al zijn machines aan een nieuwe sectie van de “Far Cut” op zijn Scribner Creek goudclaim. Net wanneer ze de goudrijke grond (paydirt) hebben bereikt breekt de aandrijving van de rupskraan van Rick Ness.
Gelukkig weet monteur Mitch Blaschke dit op locatie snel te herstellen, waarna Rick verder kan gaan met het afgraven van paydirt. Maar wanneer Greg Remsburg weer bevroren grond tegenkomt weten ze dat ze deze afgraving niet meer ontdooit gaan krijgen voordat de winter begint.
Omdat hier verder graven weinig zin meer heeft weegt Parker Schnabel samen met voorman Gene Cheeseman het goud wat ze al wel hebben gewonnen uit de Far Cut. Helaas komt dit uit op “slechts” 87 troy ounce goud.

Tony Beets

Tony Beets bovenop zijn goud dredge | Rogue Miner | Gold Rush seizoen 5 aflevering 14Tony Beets begint op Eureka Creek met het monteren van de grote stalen balken waaraan de lopende band met stalen bakken van zijn 75 jaar oude goud dredge komt te hangen.
Echter door Tony’s onvoorzichtige werkwijze is een groot deel van het staal verbogen waardoor het niet meer op zijn originele plaats wil. Tony heeft slechts één oplossing hiervoor. Alle delen die niet terug willen op hun originele positie snijdt hij er gewoon af.
De dredge moet Tony eerst geld op gaan leveren voordat hij er nog meer geld insteekt. Uiteindelijk lukt het Tony, samen met zijn crew, om de stalen balken in positie te krijgen en is hij weer een stap dichterbij om zijn goud dredge weer tot leven te wekken.