Rivers of Gold

Rivers of Gold

Todd Hoffman / Dave Turin

Dave Turin en Jim Thurber lossen een blokkade in Monster Red op | Rivers of Gold | Gold Rush seizoen 5 aflevering 16Todd Hoffman en Dave Turin beleven een moeilijke week op hun goudclaim “McKinnon Creek”. Nadat ze vorige week 98 troy ounce goud vonden is Todd ervan overtuigd dat ze uit het noordelijke deel van de “Haul Road Cut” minstens net zoveel goud kunnen winnen.
Helaas gaat het meteen al fout wanneer hun goud wasinstallatie “Monster Red” verstopt raakt. Door het grovere gesteente die Monster Red moet verwerken zijn er gaten geslagen in de constructie en is de lopende band die het mijnafval moet verwerken gescheurd.
Het duurt bijna de hele dag om dit te herstellen. Maar de volgende dag raakt de installatie weer verstopt, dit keer omdat er een grote steen klem zit. Deze steen had nooit in de installatie terecht mogen komen omdat er spijlen zitten waar hij gevoed wordt waar deze steen niet doorheen past.
Dave Turin en Jim Thurber verdenken Jack Hoffman ervan dat deze steen per ongeluk over de zijkant gegooid is, maar Jack houdt vol dat dit niet is gebeurt en hij heeft geen idee hoe die steen er terecht is gekomen.
In de afgraving ziet Todd Hoffman een bruine zandlaag, waar vaak veel goud in verscholen ligt, en dus verwacht hij een goede cleanup. Maar na het wegen blijken ze “slechts” 34 troy ounce goud te hebben gewonnen.

Parker Schnabel

Parker Schnabel leidt Sulphur Creek om | Rivers of Gold | Gold Rush seizoen 5 aflevering 16Parker Schnabels wasinstallatie “Big Red” ligt al 2 dagen stil omdat ze geen goudrijke grond op hun claim “Scribner Creek” kunnen vinden wat niet bevroren is. Voorman Gene Cheeseman besluit zelf op zoek te gaan.
Gene komt bij Parker met het idee om de “Sulphur Creek” rivier die dwars door de goudclaim loopt om te leiden door een oude afgraving en de rivierbedding die droog komt te liggen te gaan ontginnen.
Nadat de rivier droog is komen te liggen neemt Parker een testpan en vind grotere stukjes goud dan hij gewend is in een goudpan. Hij denkt dat dit een oude prehistorische rivierbedding onder heeft gelegen waar nog veel meer grote nuggets onder liggen.
Na 3 dagen deze rivierbedding te hebben afgegraven doet Parker een cleanup. Meteen in de sluiceboxen zien ze al grote gouddeeltjes en zelfs een paar nuggets liggen.
Hij rijdt met zijn vangst naar Tony Beets om het te wegen en komt erachter dat hij in slechts 3 dagen ruim 215 troy ounce goud heeft gewonnen.
 
Parker weegt zijn gewonnen goud met Tony Beets | Rivers of Gold | Gold Rush seizoen 5 aflevering 16

Tony Beets

Tony Beets kijkt naar zijn 75 jaar oude goud dredge | Rivers of Gold | Gold Rush seizoen 5 aflevering 16Onze eigen Nederlandse Tony Beets is bijna klaar met het assembleren van zijn 75 jaar oude goud dredge. Deze keer probeert hij de lopende band (stacker) die het mijnafval (tailings) uit de dredge leidt te monteren.
Omdat ze maar 2 portofoons op de claim “Eureka Creek” hebben levert dit in eerste instantie problemen op, maar daarna neemt Tony Beets zelf het heft weer in handen en uiteindelijk bevestigen ze de “stacker”.
Hierna monteren ze de 9 ton wegende pin, een soort anker, die de dredge op zijn plaats moet houden. De eerste poging mislukt, mede doordat de dredge niet in de goede volgorde is gemonteerd.
Maar na het losdraaien van een paar bouten glijdt de pin goed op zijn plaats.