Organisators Rio 2016 onthullen 'groene' medailles

Organisators Rio 2016 onthullen 'groene' medailles

Rio 2016 gouden medailleDe organisatoren van Rio 2016 hebben de ‘groene’ medailles onthuld waarvoor gestreden wordt tijdens de Olympische Spelen en Paralympische Spelen in augustus.

In totaal zijn er 2.488 medailles gemaakt die elk 500 gram wegen. 812 Gouden medailles, 812 zilveren medailles en 864 bronzen medailles voor het geval er gelijke spelen zijn en voor sporten waar meer dan drie medailles worden uitgereikt.

De medailles zijn gemaakt met duurzaamheid in gedachten zegt de organisatie in Rio. Zo zijn de gouden Olympische medailles gemaakt zonder dat hier kwik aan te pas is gekomen.

De zilveren en bronzen medailles zijn voor 30% gemaakt van gerecyclede materialen. Dit thema zet zich voor in de plastic linten aan de medailles die voor de helft zijn gemaakt van gerecyclede plastic flesjes.

Rio 2016 in teken van duurzaamheid

De ronde houten verpakkingen zijn gemaakt van Freijo hout en is gecertificeerd door het Forest Stewardship Council.

De podiums waarop de atleten worden gehuldigd zijn ook gemaakt van organische materialen en zullen na de Spelen worden hergebruikt en omgetoverd tot meubels.

Op de ene kan van de medaille zijn laurierbladeren te zien, dit was vroegen een teken van victorie in het oude Griekenland.

De andere kant van het eremetaal toont de afbeelding van de Griekse godin van de overwinning Niké, met op de achtergrond het oude Panathinaiko stadion en de Acropolis in Athene.

Ook prijkt het logo van Rio 2016 op de medailles, “het logo viert de relatie tussen de krachten van Olympische helden en de kracht van de natuur”.

 

 

Voor de Paralympics zijn zelfs nog meer medailles gefabriceerd, in totaal namelijk 2.642, waaronder 877 van goud, 876 zilveren en 889 bronzen medailles.

Medaille schudden voor kleur

Elke medaille heeft van binnen kleine stalen balletjes die geluid maken als je de medaille schudt, zodat slechtziende atleten de kleur van de medaille kunnen identificeren.

Het volume tijdens het schudden zal toenemen door het aantal stalen balletjes, van 16 balletjes in de bronzen medaille tot 28 balletjes in de gouden, hier tussenin zit zilver met 20 kleine stalen balletjes.

Alle medailles voor de Paralympische Spelen hebben ook de woorden ‘Rio 2016 Paralympic Games’ in Braille erin gegraveerd.

De Olympische Spelen in Rio zullen op vrijdag 5 augustus worden geopend en de sluitingsceremonie zal op zondag 21 augustus plaatsvinden.

Op woensdag 7 september gaan de Paralympische Spelen van start en deze worden afgesloten op zondag 18 september.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.