Piles of Gold

Piles of Gold

Todd Hoffman / Dave Turin

Nu Todd Hoffman en Dave Turin nog dieper graven komen ze het grondgesteente veel eerder tegen dan verwacht, waardoor iedereen verward is of het ook daadwerkelijk het grondgesteente is, of gewoon een losse steenlaag in de grond.
Wanneer Jack hoffman de crew vertelt de cleanup slechts 29 troy ounce goud bedraagt slaat de twijfel toe. Todd Hoffman nodigt een paar goudmijn-veteranen uit om een kijkje te nemen op “McKinnon Creek”, om te vragen wat ze verkeerd doen.
Deze 2 mijnwerkers vertellen Todd, Dave en de crew dat ze gewoon stug moeten doorzetten en dat ze vanzelf een plek met meer goud tegenkomen. Maar wat hun meteen opvalt is dat de goud wasinstallatie van de Hoffman’s veel te ver van de afgraving staat, waardoor ze te veel brandstof verbranden om de grond bij “Monster Red” te krijgen.
Todd Hoffman is het volledig met hun eens en probeert Dave te overtuigen van dat ze de wasinstallatie moeten verhuizen, maar Dave zoekt liever in de omgeving van de installatie naar goudrijke grond. Wanneer Dave in een aantal testpannen doet, vind hij in de goudpan een genoeg goud om op die locatie te gaan graven.
Wanneer Jack ook van deze nieuwe afgraving een cleanup doet blijkt Dave het gelijk aan zijn zijde te hebben, met 116 ounce goud en een veel kortere aanrijtijd naar de wasinstallatie winnen ze op beide vlakken.

Parker Schnabel

Parker Schnabel weegt het goud samen met Tony Beets | Piles of Gold | Gold Rush seizoen 5 aflevering 12Waneer Tony Beets onaangekondigd een bezoekje brengt aan “Scribner Creek”, de goudclaim die Parker least van Tony, vind hij dat Parker niet diep genoeg graaft en zo goud achterlaat in de grond.
Tony eist van Parker Schnabel dat hij tenminste nog een halve meter dieper in het grondgesteente graaft, zodat ze kunnen testen of deze laag grond nog veel goud oplevert. Parker is hier niet blij mee, omdat het hem extra geld en manuren kost en hij veel liever in zijn nieuwe afgraving “Fantasy Land” aan het werk gaat.
Al snel komt Parker erachter dat dit diepere gesteente veel groffer is en schade toebrengt aan zijn goud wasinstallatie “Big Red” en vraagt zijn voorman Gene cheeseman om advies. Gene adviseert hem om in plaats van in het grondgesteente te graven eroverheen te schrapen met de graafmachine zodat hij elk korreltje zand eraf schraapt.
Als Parker samen met Tony het goud weegt komt hij uit op 156 ounce goud. Tony denkt dat dit komt omdat hij dieper heeft gegraven, maar nadat Parker vertelt dat hij niet dieper heeft gegraven ontstaat er een woordenwisseling tussen beide en gaan ze met ruzie uit elkaar.

Tony Beets

Tony Beets overhandigt het goud aan zijn vrouw Minnie | Piles of Gold | Gold Rush seizoen 5 aflevering 12Nadat 3 van Tony Beets zijn crewleden opgestapt zijn staat zijn operatie op zijn goudclaim “Paradise Hill” stil. Hierdoor neemt Tony’s vrouw Minnie het heft in handen om hun kinderen Kevin en Monica Beets van het werk aan de dredge te halen en eerst wat goud te winnen in deze goudmijn om het werk aan de dredge te kunnen blijven bekostigen.
Tony is hier niet blij mee, maar besluit om Minnie gelijk te geven en gaat samen met zijn zoon en dochter 3 dagen lang zoveel mogelijk grond door hun trommel te voeren om zo snel mogelijk weer aan de dredge te kunnen klussen. In 3 dagen haalt Tony 163 troy ounce goud uit de grond.
Hiermee is Tony weer vrij om te gaan sleutelen aan zijn 75 jaar oude goud dredge. Hij besluit geen seconde te wachten en rijdt meteen met Kevin en Monica naar “Eureka Creek”, de goudclaim waar de dredge ligt.
Nu kunnen ze de trommel in de dredge hijsen, maar ze komen erachter dat het metaal na 75 jaar verbogen is waardoor deze er niet meer tussen past.
Tony besluit om de trommel ertussen te laten vallen, zodat zijn gewicht het werk doet. Dit werkt en nadat ze de motor hebben aangesloten draait de trommel na meer dan 30 jaar weer rond en is Tony weer een stap dichterbij om daadwerkelijk goud te winnen met zijn dredge.