Open-pit goudmijn

Open-pit goudmijn

Open pit goudmijn met terrassenEen open-pit goudmijn is letterlijk een groot gat waar laag voor laag het goud uitgehaald wordt. Een aantal van de grootste goudmijnen ter wereld is een open-pit goudmijn.
Wanneer de goudafzetting, vaak een alluviale afzetting, zich dicht genoeg aan het oppervlakte bevinden maakt men gebruik van een open-pit goudmijn, ook wel open-cast of open cut goudmijn genoemd.
Een andere reden om voor een open-pit te kiezen is als de grond waar de waardevolle mineralen zich in verschuilen structureel ongeschikt voor het graven van een tunnel is.
Dit in tegenstelling tot goudafzettingen die zich diep onder het aardoppervlak, of in rotsgesteente bevinden, waar meestal gekozen wordt voor een ondergrondse goudmijn die verbonden wordt met diepe tunnels.
Een open-pit goudmijn kan bijna oneindig dieper en breder worden afgegraven tot of de mineraalafzetting is uitgeput, of het goud zich onder zo’n dikke laag waardeloze grond bevindt dat het verder ontginnen economisch niet rendabel is.

Open-pit goudmijn wordt afvalstortplaats

Wanneer dit gebeurt worden deze open-pit goudmijn soms omgetoverd tot grote afvalstortplaats, immers in een gat van een paar honderd meter diep en soms meer dan een kilometer breed past heel wat huisafval.
Bij een open-pit mijn moet de waterafvoer goed worden gecontroleerd, vooral in gebieden met veel neerslag of zachte grond, anders kan zo’n verlaten goudmijn zomaar veranderen in een klein meer.
Een open-pit wordt laag voor laag in vlakke terrassen naar beneden gegraven. Eén terras is vaak tussen 4 en 20 meter hoog, afhankelijk van de grootte van de machines die gebruikt worden.

Afgegraven in terrassen

Zandtrucks in een open-pit-goudmijnDe wanden worden vaak niet helemaal verticaal afgegraven om instorting en vallende stenen te voorkomen. De hellingshoek hangt vaak vooral af van hoe vast of los de grond is waarin de mijn wordt gegraven.
Een ander reden om een open-pit goudmijn terras voor terras af te graven is wanneer de grond wel instort of verschuift niet de gehele goudmijn bedolven wordt, maar slechts een klein gedeelte.
Aan de zijkant van de goudmijn wordt vaak een weg aangelegd voor zandtrucks om het afgegraven erts te vervoeren en naar de goud wasinstallatie te brengen.
Hoe dieper men graaft echter hoe duurder het wordt om goud te winnen uit open-pit goudmijnen, daarom sluiten veel open-pit goudmijnen hun deuren nog voordat al het goud is gewonnen.