Onbeantwoorde vraag: Waar is de Olympische gouden medaille van Muhammad Ali?

Onbeantwoorde vraag: Waar is de Olympische gouden medaille van Muhammad Ali?

Muhammad Ali in 1967Nu bokslegende Muhammad Ali gisteren helaas op 74-jarige leeftijd is overleden resteert er nog één groot mysterie rond zijn persoon.
Want waar is nu die Olympische gouden medaille gebleven die hij in 1960 won in het lichtzwaargewicht op de Olympische Spelen van 1960 in Rome.
Muhammad Ali, geboren als Cassius Clay, claimt in zijn biografie “The Greatest: My Own Story” dat hij deze uit protest in de Ohio River heeft gegooid.
Hij werd in zijn geboorteplaats Louisville namelijk geweigerd in een restaurant waar alleen blanke mensen mochten eten.
Toen hij na dit incident ook nog eens slaags raakte met een motorbende liep hij naar de rivier en gooide zijn Olympische medaille in het water.
Tenminste dit was het verhaal wat iedereen geloofde tot de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta, waar de Amerikaanse verslaggever Bob Costas een heel ander (minder stoer) verhaal beweerde.

Muhammad Ali gooide medaille in rivier

Tijdens de openingsceremonie van de Spelen in Atlanta kreeg Ali de eer om het Olympisch vuur aan te steken.
Ook kreeg hij tijdens deze ceremonie een eremedialle overhandigd om zijn gouden medaille van 1960 te vervangen.
Toen kwam commentator Bob Costas met de opmerking dat Muhammad Ali zijn gouden plak helemaal niet in de Ohio River heeft gegooid, maar simpelweg is kwijtgeraakt tijdens een verhuizing.
Gezien beide verhalen lijkt het vreemd dat Ali zo onzorgvuldig is geweest om een gouden Olympische medaille kwijt te raken tijdens het verhuizen.
Het lijkt daarom aannemelijker dat het verhaal wat hij in zijn boek heeft geschreven het ware verhaal is.

Protest tegen racisme

Gouden Olympische medailleEen jonge man, opgegroeid in het verdeelde zuiden van de Verenigde Staten. Ook al was hij een Olympische held, elke dag had ook hij met racisme te maken.
Het zou daarom zomaar zo kunnen zijn dat hij “in the heat of the moment” één van zijn grootste prijzen uit protest heeft weggegooid.
Waarschijnlijk zullen we het nooit 100% zeker weten, of iemand moet de medaille vinden of ermee naar buiten komen wanneer diegene deze al jaren thuis heeft liggen.
Of Tony Beets zou met zijn goud dredge de Ohio River kunnen baggeren en misschien vindt hij dan uiteindelijk een gouden Olympische medaille in zijn sluiceboxen.
Nee alle gekheid op een stokje, ik ben ervan overtuigd dat het ware verhaal op de bodem van de rivier ligt.
Wat denk jij ervan, laat weten welke verklaring jou logischer lijkt in de reacties hieronder!
R.I.P. Muhammad Ali, The Greatest, 17 januari 1942 – 3 juni 2016.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.