Olympische gouden medaille

Olympische gouden medaille

Gouden Olympische medaille winterspelen SotsjiDe Olympische gouden medaille is toch wel de meest tot de verbeelding sprekende gouden trofee.

Niet van massief goud

Een gouden Olympische medaille wordt sinds de Spelen van Stockholm in 1912 niet meer van massief goud gemaakt.
Een gouden plak bestaat voor ruim 90% uit zilver en voor ongeveer 10% uit koper, waarna de medaille wordt bedekt met ongeveer 6 millimeter 24-karaats goud.

Duurste Olympisch goud

Toen de gouden medailles nog gemaakt werden van massief goud werden gemaakt was de waarde natuurlijk ook vele malen hoger. Het Olympische goud uit Stockholm 1912 is ongeveer $1.200 waard, terwijl het goud uit Parijs in 1900 ruim $2.600 aan goud waard is.

Gouden medaille van de Olympische Spelen van Berlijn in 1936 gewonnen door Jesse Owens brachten bij veiling meer dan een miljoen euro opVerkopen is “not done”

Het wordt als “not done” gezien dat Olympisch kampioenen hun gouden plak verkopen, want de historische en emotionele waarde is veel hoger dan de medaille ooit op kan brengen.
Maar als een Olympische gouden medaille wel op een veiling wordt aangeboden levert deze in de regel veel geld op, zo leverde de gouden plak van de Spelen van 1936 in Berlijn gewonnen door Jesse Owens meer dan een miljoen euro op.