Waarom Olympisch goud winnen eigenlijk zilver winnen is

Waarom Olympisch goud winnen eigenlijk zilver winnen is

Rio 2016 gouden medailleAls je atleten vraagt wat er in een gouden Olympische medaille gaat zal het antwoord steevast zijn: “Bloed, zweet en jaren trainen.”
Voor de Braziliaanse munt ligt dit antwoord echter niet zo voor de hand als voor de atleten. Zij zullen namelijk zeggen: “Hergebruikt zilver.”
Gerecycled zilver? Ja, want de 500 gram wegende Olympische gouden medailles waar Usain Bolt, Dafne Schippers en Epke Zonderland zijn bijna geheel gemaakt van zilver.
Maar hoe wordt zilver dan goud? Heel simpel, ze worden namelijk verguld met bladgoud.

Gouden medaille van zilver

Dus de Olympische gouden medaille is voor 98,8% gemaakt van zilver en slechts 1,2% goud, bladgoud welteverstaan.
“Het is een grote eer om deze medailles te mogen maken,” zegt Hugo Berbert, hoofd medaille fabricage van de Braziliaanse munt.
Het maken van alle 5.130 Olympische en Paralympische medailles duurt ongeveer 48 uur en er wordt met een 80-koppig team hard gewerkt om alle plakken op tijd klaar te hebben.

Hergebruikt zilver

Atleten Olympische Spelen Rio 2016De medailles van Rio 2016 zijn de duurzaamste medailles ooit. Het merendeel van het gebruikte zilver komt uit oude spiegels en röntgenplaten.
Het goud is volledig vrij van kwik. Kwik wordt vaak tijdens de goudproductie gebruikt om het goud te scheiden van de rest van het erts.
Kwik is zeer gevaarlijk als het niet goed wordt weggevoerd, zo kan kwik zelfs complete ecosystemen vergiftigen.
Op de ene zijde van de medaille is onder de vijf Olympische ringen een afbeelding van de Griekse godin van de overwinning Niké te zien, terwijl de discipline waarvoor de medaille wordt uitgereikt langs de rand is gegraveerd.
Op de andere zijde prijkt het logo van de Olympische Spelen van Rio 2016.

‘Groenste’ medailles ooit

De duurzaamheid zet zich voort in de linten die aan de medailles hangen, deze zijn namelijk voor de helft gemaakt van hergebruikte plastic flesjes.
Deze ‘groenste’ Olympische medailles ooit werden twee weken geleden onthuld tijdens een persconferentie in Rio.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.