Mother lode

Mother lode

Mother lode goud nuggetsMet de term Mother lode, of vrij vertaald naar het Nederlands ‘hoofdader’ wordt een grote afzetting van goud of zilver aangeduidt.
De term wordt ook vaak metaforisch gebruikt om de herkomst van iets kostbaars, of een grote overvloed aan kostbaarheden aan te duiden.

Mother lode

De term ‘mother lode’ is vermoedelijk een letterlijke vertaling van het Spaanse ‘veta madre’, een term die vroeger veel werd gebruikt in Mexicaanse mijnen.
Veta Madre is bijvoorbeeld de naam die werd gegeven aan een 11-kilometer lange zilverader die in 1548 werd ontdekt in Guanajuato in Nieuw-Spanje, het hedendaagse Mexico.

Californische hoofdader

In de Verenigde Staten wordt de term mother lode gebruikt om een lange lijn hard-rock (goud in het gesteente) goudafzettingen van het noordwesten tot het zuidoosten in de Sierra Nevada in Californië.
Deze linie van goud door Californië werd ontdekt in 1850 ontdekt tijdens de Californische goudkoorts die van 1848 tot 1855 duurde.
De Californische mother lode is een zone van 1,5 tot 6 kilometer breed en heeft een lengte van bijna 200 kilometer.

Tektonische platen

Toen men erachter kwam dat deze hoofdader recht over een breuklijn in de aardkorst, genaamd de Smartville Block, loopt zocht men het ontstaan van deze goudafzettingen meteen in het verschuiven van de tektonische platen onder Californië.
In dit gebied zijn honderden goudmijnen ontwikkeld, waaronder een aantal van de meest historische goudmijnen van de gehele California Gold Rush.
Individuele goudafzettingen in de goudader zijn goudhoudende kwartsaders die tot wel 15 meter dik zijn gevonden en soms kilometers lang.

Tegenwoordig toeristische trekpleisters

Verlaten goudmijnDe Californische mother lode ligt in één van de productiefste goud producerende regio’s van Amerika, maar de vele verlaten goudmijnen zijn tegenwoordig vooral toeristische trekpleisters.
De Californische goudkoorts begon, zoals de meeste goudkoortsen, met de ontdekking van een alluviale goudafzetting in het zand en gravel van een rivierbedding.
Dit goud is daar terechtgekomen doordat het uit de hoofdader met de rivier is mee gespoeld.
Goudzoekers vonden stroomopwaarts veel goud en ontdekten uiteindelijk de “moeder” van het goud in de rivier en noemden het daarom toepasselijk de “mother lode”.