Miners moss

Miners moss

Miners moss met goudertsMiners moss (mijnwerkers mos) zijn de matten die men in de sluiceboxen van de goud wasinstallatie plaatst om het goud op te vangen.
De term ‘miners moss’ komt voort uit het feit dat het daadwerkelijk wel een beetje op mos lijkt.
Wanneer het gewonnen erts met water door deĀ sluiceboxen wordt gespoeld wil je natuurlijk niet dat het goud samen met de waardeloze grond wordt weggespoeld.
Gelukkig komt dan het miners moss in actie, door het groffe materiaal en het feit dat goud zwaarder is dan andere materialen zakt het goud netjes in de matten en blijft het hangen.

Miners moss in sluiceboxen

Mits de wasinstallatie goed is afgesteld natuurlijk, want als het water maar iets te snel stroomt of het erts niet goed genoeg gescheiden wordt dan spoelt het goud aan de achterkant gewoon weer uit de sluiceboxen.
In de voorbije jaren is Freddy Dodge in Discovery Channel’s Gold Rush een specialist gebleken op het gebied van het afstellen van goud wasinstallaties, hoe erg het ook met de installaties gesteld was, hij kreeg ze altijd weer aan de praat.
Vooral qua structuur en uiterlijk lijkt miners moss veel op sommige schoonloopmatten die je bij de ingang van winkels en bedrijven vindt.