Millions in Gold

Millions in Gold

Todd Hoffman / Dave Turin

Todd Hoffman leent een mega bulldozer voor Dave Turin | Millions in Gold | Gold Rush seizoen 5 aflevering 20Om het door Peter Tallman gezette doel van 1.300 troy ounce goud te halen leent Todd Hoffman een gigantische bulldozer van een nabij gelegen goudmijn en verrast Dave Turin hiermee.
Omdat ze alle goudrijke grond wat nog niet bevroren is op hun goudclaim “McKinnon Creek” al hebben gewonnen, besluiten ze een groeve die ze aan het begin van het seizoen hebben verlaten toch nog een keer te proberen.
Hierbij komt de 3 keer zo grote bulldozer extra goed van pas, omdat ze de groeve juist hebben verlaten omdat het er te moerassig was waardoor hun eigen bulldozer vast kwam te zitten.
Met deze nieuwe bulldozer lukt het echter vrij makkelijk en binnen de kortste keren heeft “Dozer Dave” de groeve gestript en klaar om de goudrijke grond door “Monster Red” te voeren.
Echter wanneer het allemaal soepel lijkt te lopen dient het volgende probleem zich aan. Een veer onder de shaker van de wasinstallatie is kapot en omdat het complete apparaat keer op keer een dreun krijgt zijn ze genoodzaakt deze te repareren.
Toevallig vind Jim Thurber nog een veer bij de reserveonderdelen van Monster Red. Met veel pijn en moeite krijgen ze deze veer ertussen en kunnen ze weer doorgaan met goud mijnen.
Wanneer Peter Tallman terugkeert naar McKinnon Creek om de einduitslag te horen maakt Jack Hoffman bekend dat ze nog eens 97 ounce goud extra gewonnen hebben.
Dit brengt het seizoenstotaal van team Hoffman/Turin op 1.349 troy ounce goud, waardoor ze ook volgend jaar een goudclaim rond McKinnon Creek mogen leasen van Peter Tallman.

Parker Schnabel

Parker Schnabel met voorman Gene Cheeseman | Millions in Gold | Gold Rush seizoen 5 aflevering 20Parker Schnabel’s team staat op het punt om naar huis te gaan, maar Parker wil nog graag 400 troy ounce goud erbij hebben.
Als Parker uitlegt dat hij alleen door wil gaan om los te komen van Tony is zijn team bereid om nog een week door te werken.
Parker belooft zijn team dat ze alleen de goudrijke grond die al aan de oppervlakte ligt door zijn goud wasinstallatie “Big Red” spoelen en als dat op is naar huis gaan.
Maar Parker wil tegen zijn belofte in toch nog een nieuwe groeve openen. Voorman Gene Cheeseman is het hier niet mee eens, maar Parker besluit toch om het plan door te zetten en begint het terrein te strippen met een bulldozer.
In deze nieuwe “Dog Leg Cut” graaft Parker tot het grondgesteente om met een goudpan een test te doen. In de goudpan ziet hij veel goud, maar het zijn alleen flinterdunne schilfertjes en totaal geen grotere stukjes.
Toch besluit Parker om ook de goudrijke grond uit deze groeve nog door de wasinstallatie te spoelen. Als alle grond na een lange week gewassen is zet Parker Big Red voor de laatste keer dit seizoen uit.
Parker’s opa John Schnabel komt langs voor de laatste cleanup van het seizoen. In deze laatste week heeft team Schnabel 478 ounce goud gewonnen, wat hun totaal voor dit seizoen op 2.538 ounce (bijna 72 kilo) goud brengt.
 
Parker's team met al het dit jaar gewonnen goud | Millions in Gold | Gold Rush seizoen 5 aflevering 20

Tony Beets

Tony Beets voor de goud dredge | Millions in Gold | Gold Rush seizoen 5 aflevering 20De 75 jaar oude goud dredge van Tony Beets staat nog steeds stil op “Eureka Creek” nadat hij ontdekte dat één van de pontons waarop het gevaarte drijft lek is.
Precies in de hoek zit een scheur van ongeveer 20 centimeter, Tony stuurt zijn zoon Kevin in het ponton om het weer aan elkaar te lassen.
Wanneer het lek gedicht is laat Tony het terrein weer onder water lopen, waardoor de dredge weer gaat drijven. Hij nodigt zijn hele familie aan boord uit om de dredge voor de eerste keer in meer dan 30 jaar te starten.
Onder het toeziend oog van ingenieurs Mike en Jerry, vrouw Minnie, zoon Kevin en dochter Monica Beets start hij de dredge en laat de gietijzeren emmers zakken om goudrijke grond te scheppen.
Wanneer alle systemen draaien ontdekt Tony Beets een grote lekkage, maar hij komt er ook achter dat er nog steeds genoeg water door de sluiceboxen loopt, dus is dat een zorg voor volgend seizoen.
Als Tony vervolgens het concentraat uit zijn sluiceboxen pant met een goudpan ziet iedereen dat de dredge succesvol is herbouwt en inderdaad goud vangt. Dit maakt het de enige nog werkende goud dredge in Noord-Amerika.
 
Het eerste goud uit Tony Beets dredge | Millions in Gold | Gold Rush seizoen 5 aflevering 20