Metaaldetector

Metaaldetector

MetaaldetectorWat is een metaaldetector? Een metaaldetector is een instrument waarmee je voorwerpen van metaal, dus ook edelmetalen tot een meter diepte kunt opsporen.

Metaaldetector

Alexander Graham Bell was naast de mede-uitvinder van de telefoon de eerste die al in 1881 een simpele metaaldetector ontwikkelde, om de kogel in het lichaam van de vermoorde president James Garfield te localiseren.
Tegenwoordig wordt de metaaldetector veelal gebruikt door mensen die voor hun plezier op het strand of in een weiland naar antieke (gouden) munten en voorwerpen zoeken. Deze hobby wordt door ongeveer 40.000 mensen in Nederland beoefend.
Dat de metaaldetector hobby de afgelopen jaren sterk aan populariteit heeft gewonnen komt bijvoorbeeld door de tv-serie “Diggers” van Discovery Channel.

Ruim 3.000 jaar metaal in Europa

Iedereen die zelf eropuit trekt hoopt natuurlijk op die ene bijzondere vondst die de geschiedenisboeken ingaat. En dat is helemaal niet onwaarschijnlijk, want in Europa hebben we een zeer rijke metaalhistorie van meer dan 3.000 jaar.
Goud zoeken met metaaldetectorDit in tegenstelling tot de 300-jarige metaalhistorie in Amerika, waar de “Diggers” hun vondsten doen.
In Europa en dus ook in Nederland kan men voorwerpen en munten vinden uit bijvoorbeeld de Bronstijd, de Middeleeuwen en de Romeinse tijd. Dus voor een waar detector-avontuur zit je nergens zo goed als op ons eigen continent.
De prijs van een metaaldetector loopt sterk uiteen, zo kan een hobbyist die van plan is de metaaldetector te gebruiken om weilanden, stranden en bossen af te speuren al een goed apparaat kopen voor een kleine €200.
Maar een ware professional die bijvoorbeeld helpt bij archeologische opgravingen of een detector zoekt die ook onder water werkt kan snel tot wel €3.000 uitgeven aan een metaaldetector.

Goud zoeken met een metaaldetector

Goud zoeken met een metaaldetector wordt vooral in Australië met veel succes gedaan. Geregeld worden “Down Under” grote vondsten gedaan door gelukszoekers met een metaaldetector.
De grootste goudklomp ooit gevonden met een metaaldetector werd in 1980 gevonden door Kevin Hillier in Kingower, Victoria, Australië. De gigantische gouden “nugget” die vanwege zijn vorm “The Hand of Faith” wordt genoemd weegt ruim 27 kilo!
Hand of Faith Gouden Nugget

The Hand of Faith goud nugget is de grootste goudklomp ooit gevonden
 met een metaaldetector, hij weegt meer dan 27 kilo