Karaat

Karaat

Karaat (K) als goudgehalte

Goudbaar in handHet karaat (afkorting K) is de eenheid waarin het massagehalte aan fijngoud in een sieraad of ander object wordt aangeduid. Hoe hoger dus het karaat, des te zuiverder het goud erin is verwerkt.
•8 karaat goud: 33,3% zuiver goud
•14 karaat goud: 58,5% zuiver goud
•18 karaat goud: 75,0% zuiver goud
•20 karaat goud: 83,3% zuiver goud
•21,6 karaat goud: 90,0% zuiver goud
•22 karaat goud: 91,6% zuiver goud

Nederland

De meeste sieraden en juwelen in Nederland zijn 14, of 18 karaat goud. In ons land mag goud met een lager karaat dan 14 (ook wel goud 585 genoemd) namelijk niet worden verkocht onder de naam “goud”.
In veel andere landen mag dit wel, zo wordt in Engeland ook veel sieraden van 9 karaat verkocht, en in Duitsland zelfs van 8 karaat goud.
Terwijl in veel landen in Azië en het Midden-Oosten sieraden juist vaak worden gemaakt met een veel hoger goudgehalte.

24 Karaat

24 karaats goud wordt meestal als fijngoud gebruikt in de industrie, en er worden goud baren van gemaakt.
Van 24 karaats goud kunnen geen sieraden worden gemaakt, omdat 24 karaat goud in z’n puurste vorm is en in pure toestand is goud dan heel erg zacht en zwak. Hierdoor zouden de sieraden dan snel slijten, verbuigen en kapot gaan.
24 karaat goud wordt daarom altijd vermengd met een ander metaal om het sieraad harder te maken en om er een bepaalde kleur aan te geven.

Karaat (CD) als massa

Ook wordt het woord karaat (afkorting CD) gebruikt om de massa van edelstenen aan te geven. Eén karaat is dan 200 milligram.