Juridische strijd om goudschat scheepswrak galjoen San José

Juridische strijd om goudschat scheepswrak galjoen San José

Galjoen San JoséVoor de kust van Colombia is het 300 jaar geleden gezonken Spaanse schip galjoen San José heeft president Juan Manuel Santos bekend gemaakt op Twitter.
De San José vervoerde 300 jaar geleden een grote lading goud, zilver en edelstenen toen het in 1708 werd aangevallen door Engeland in de buurt van het schiereiland Baru.
Volgens de overlevering had het schip meer dan 11 miljoen gouden munten en juwelen aan boord. Bovendien zouden er ongeveer 600 mensen met het schip ten onder zijn gegaan.
De Colombiaanse regering is al lange tijd in een juridische strijd verwikkeld met een Amerikaans bedrijf die het schip, wat toen nog niet eens was gevonden, graag wil bergen.
Echter in 2011 oordeelde een Amerikaanse rechter dat het scheepswrak eigendom is van Colombia.

Belangrijke archeologische vondst

Op een persconferentie zei de Colombiaanse president Juan Manuel Santos dat het galjoen San José één van de belangrijkste archeologische vondsten is.
“Misschien is het wel de grootste vondst ooit,” zei hij.
Al op 27 november werd de galjoen San José geïdentificeerd. Hij werd door onderzoekers herkend aan de unieke bronzen kanonnen met gegraveerde dolfijnen.
President Santos maakte verder nog geen details bekend om juridische redenen.
Al decennia lang zocht men naar de San José, maar volgens de experts is het schip gevonden op een plek waar nooit eerder werd gezocht.
Over de waarde van de schat aan boord lopen de schattingen uiteen van 800 miljoen euro tot 10 miljard euro.
 

 

Vondst met grote historische waarde

Maar deze vondst kan bovenal een grote historische waarde hebben als alle schatten worden gevonden.
Hoewel er in de geschiedenisboeken van een explosie aan boord werd gesproken maakte de Colombiaanse regering op de persconferentie bekend dat het er sterk op lijkt dat er geen explosie heeft plaatsgevonden.
Om alle schatten naar boven te halen kan nog wel 10 jaar of meer duren.
Tut nu toe is alleen de buitenkant van het galjoen San José onderzocht met onderwatercamera’s. Hierna krijgen wetenschappers de ruimte om verder onderzoek te doen.
President Santos wil een speciaal museum openen om alle schatten aan het publiek te laten zien, omdat dit erfgoed volgens Santos toebehoort aan alle Colombianen.
Het Amerikaanse bergingsbedrijf meent echter recht te hebben op de helft van de schat, maar volgens een in 1984 ingevoerde wet heeft het bedrijf nog recht op slechts 5%.
Sea Search Armada (SSA) claimde in 1982 al dat het de San José had gevonden.
Hoewel een de Amerikaanse rechtbank in 2011 heeft bepaald dat het scheepswrak eigendom is van Colombia blijft SSA strijden om een deel van de opbrengst op te kunnen strijken.

Ook Spanje en Peru strijden om goudschip

Maar ook Spanje en Peru staan in de startblokken om een deel van de schat op te eisen.
Het schip was natuurlijk onderdeel van de Spaanse vloot van koning Filips V toen het in 1708 zonk.
Peru zou aanspraak kunnen maken omdat het goud en zilver aan boord daar vandaan kwam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.