Joodse begraafplaatsen onteerd door gold diggers

Joodse begraafplaatsen onteerd door gold diggers

Jonny Daniels op een Joodse begraafplaatsBewoners van een klein Pools stadje met ooit een levendige Joodse gemeenschap hebben, volgens een Israëlisch holocaust instituut, de graven van hun voormalige stadsgenoten opgegraven op zoek naar begraven goud.
Jonny Daniels, directeur van From The Depths, zegt dat hij verschillende telefoontjes heeft gehad van inwoners van het Poolse Głowaczów met de melding dat er Joodse graven zijn opengemaakt.

Goud zoeken op Joodse begraafplaatsen

“Als stichting met goede connecties in Oost-Europa horen we vaak verhalen van lokale bewoners die naar goud graven op de Joodse begraafplaatsen, er bellen soms zelfs burgemeesters met de vraag of het gerucht dat Joden samen met hun goud worden begraven waar is,” zegt Daniels.
“Na het derde telefoontje met informatie over opengebroken graven in Głowaczów besloten we om zelf maar eens te gaan kijken en wat we aantroffen schokte me. We zagen grafstenen die van het graf waren geduwd en de zelfs de schep lag er nog naast,” voegde hij eraan toe.

De Am Yisrael Foundation, overkoepelend orgaan van From The Depths, is van plan deze grafschennis hard aan te pakken.
In Polen zijn er wetten ter bescherming van plekken en monumenten die religieus belangrijk zijn, met celstraffen tot 7 jaar voor het onteren en vernielen van deze locaties.
“Als de gemeente niet in staat is om de laatste rustplaatsen van onze geliefden te beschermen eisen we van de Poolse overheid dat zij het doen,” dreigde Daniels.

Poolse overheid moet optreden

AM YISRAEL FOUNDATION logoDe organisatie verspreidde een video, die is geschoten in de Poolse bossen, van een oude begraafplaats waarop opengegraven rustplaatsen zijn te zien waar zelfs de schep nog naast een open graf ligt.
In de video zegt Jonny Daniels dat er meer aan gedaan moet worden door zowel de lokale autoriteiten als de Poolse overheid om te voorkomen dat er meer begraafplaatsen vernield worden door mensen die letterlijk goud zoeken.
Echter deze gebeurtenissen zijn niet nieuw, in 2011 publiceerde de Amerikaans-Poolse historicus Jan Gross een boek genaamd “Golden Harvest” waarin hij omschrijft dat er meteen na de Tweede Wereldoorlog al werd gegraven naar Joods goud op de lokaties van de vernietigingskampen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.