Illegale goudzoekers terroriseren goudmijn

Illegale goudzoekers terroriseren goudmijn

Illegale goudzoekers terroriseren goudmijnIllegale goudzoekers brengen een investering van $26 miljoen in de Sabi goudmijn in Zvishavane, Zimbabwe, in gevaar.
Deze illegale goudpanners worden er onder andere van beschuldigd steunbalken in de ondergrondse goudmijn te hebben opgeblazen.
De werkzaamheden in de goudmijn worden binnenkort hervat, nadat Chandiwana Mining Corporation $26 miljoen heeft geïnvesteerd in de goudmijn en daarmee een partnerschap met Zimbabwe Mining Development Corporation (ZMDC) is aangegaan.
Wesley Sibanda, manager van de Sabi goudmijn, beklaagt zich over de illegale goudzoekers die volgens hem zelfs dure apparatuur hebben vernield.

Illegale goudzoekers slopen steunbalken

Sibanda zegt dat deze amateur goudzoekers stiekem het terrein van de goudmijn opsluipen en met explosieven de steunbalken in de schachten en andere infrastructuur beschadigen.
Hij heeft de politie ingeschakeld om het goudpannen van vooral bewoners van omliggende dorpen te voorkomen.
“We zitten midden in het proces om de goudmijn te heropenen, maar we hebben een groot probleem met deze illegale goudzoekers.”
“Ze blazen de pilaren op die de ondergrondse schachten ondersteunen en hiermee komt de miljoeneninvestering in gevaar,” zegt Wesley Sibanda.

Sabi goudmijn gerenoveerd na investering

Vlag van ZimbabweDe goudmijn werd de afgelopen tijd gerenoveerd nadat het een grote investering heeft gekregen van Chandiwana.
Volgens Sibanda opereren de illegale goudzoekers in de nacht en zijn ze zwaar bewapend.
Ook minister van mijnbouw, Fred Moyo, zet alles in het werk om jongeren in te lichten over het gevaar van illegaal goudzoeken in de goudmijn.
Hij zegt dat de omringende gemeenschappen van de goudmijn juist samen moeten werken en proberen een baan te krijgen nu er een investeerder is gevonden.
“We kunnen de goudmijn bijna heropenen, dus laten we samenwerken en stoppen met goudpannen omdat dit niet goed is voor het land,” zegt Fred Moyo.

Goudmijn dicht door grote schuldenlast

De Sabi goudmijn sloot in mei 2014 door een te grote schuldenlast.
Met deze nieuwe investering lost de goudmijn al zijn schulden af, waaronder het achterstallige loon van de mijnwerkers wat meer dan $2,8 miljoen bedroeg.
De goudmijn heeft een schuld van ongeveer $10 miljoen aan crediteuren en ongeveer $12 miljoen aan ZMDC.
Binnen twee weken moeten de schachten zijn hersteld en alle apparatuur gerepareerd om de werkzaamheden te kunnen hervatten.
Sibanda is ervan overtuigd dat de Sabi Goudmijn binnen twee maanden weer op volledige capaciteit functioneert.
De Sabi goudmijn is de vierde grootste goudmijn in Zvishavane en produceerde in het verledenFon Speerstra ongeveer 50 kilo goud per jaar en had in totaal 420 werknemers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.