Historische goudmijn India wordt weer opgestart

Historische goudmijn India wordt weer opgestart

Historische Goudmijn IndiaEen Australisch-Indiaas consortium is van plan een historische goudmijn nieuw leven in te blazen.
In het district dat symbool staat voor de Britse heerschappij in India bevindt zich deze goudmijn die in zijn 150-jarig bestaan meer dan 25 miljoen troy ounce (708.738 kilo) goud heeft geproduceerd.
In 2001 werd de goudmijn echter verlaten door de lage goudprijs.
De Indiase overheid laat goudmijnbedrijven nu bieden op de Kolar goudvelden in de staat Karnataka, waarna er weer goud geproduceerd kan worden.

Historische goudmijn weer opgestart

Deze goudmijn in het zuiden van het land is nu nog in het bezit van Bharat Gold Mines, maar zij willen er graag vanaf.
Een herstart van de goudproductie op de Kolar goudmijn komt tegelijk met de maatregelen die India treft om de geschatte 20.000 ton goud in privébezit te monetariseren.
Met behulp van deze maatregelen, waar ook minder goud importeren onder valt, probeert het land kapitaal vrij te maken om zijn economie te versterken.
India is één van de grootste goudimporteurs ter wereld, terwijl het zelf bijna niks produceerd.

Vraag naar goud stijgt nog steeds

Volgens de World Gold Council steeg de vraag naar het gele edelmetaal in het tweede deel van afgelopen jaar naar 654,3 ton.
Hiermee is de Indiase vraag naar goud voor het derde jaar op rij gestegen.
Het Australische goudmijnbedrijf Citigold Corp, die al sinds 2006 grondonderzoek doet op de Kolar goudvelden, heeft samen met de Indiase Essel Group een bod uitgebracht om de goudmijn over te nemen.
“Het is een grote uitdaging voor ons om in India aan de slag te gaan, daarom was het ook noodzakelijk om een betrouwbare partner te vinden. We hebben ons huiswerk goed gedaan,” zegt Mark Lynch, directeur van Citigold.

Aangename plek voor mijnwerkers

Golfbaan op Historische Goudmijn IndiaIn de beginjaren was de goudmijn een aangename plek om te vertoeven voor de mijnwerkers, met zijn eigen golfbaan en tennisbanen.
Britse ingenieurs legden ook de langste elektriciteitskabel met de hoogste voltage van die tijd aan om aan de grote stroomeisen van de goudmijn te kunnen voldoen.
In de jaren ’20 van de vorige eeuw waren er zo’n 24.000 werknemers op de Kolar goudvelden, waarvan Europeanen de hoogste functies hadden.
De goudmijnen werden in 1956 genationaliseerd, 9 jaar na het einde van de Britse heerschappij in India.

Goudmijnen draaiden met verlies

Vanaf 1980 draaide de historische goudmijn met verlies, maar toch duurde het nog twee decennia tot de werkzaamheden werden gestaakt.
India heeft vorig jaar een goud monetarisatie programma gelanceerd om prive goud weer in overheidshanden te krijgen. Tot nu toe heeft het programma ongeveer drie ton goud opgebracht in vier maanden.
Het land is van plan om dit jaar tenminste drie goudmijnen te verkopen, waaronder de Kolar goudmijn.
Balvinder Kumer, directeur van de goudmijn zei op 17 februari nog dat er verschillende buitenlandse goudmijnbedrijven interesse hadden getoond, maar wilde niet zeggen welke.
Volgens Lynch heeft het project een compleet nieuwe infrastructuur en apparatuur nodig, maar dat er al wel 32 miljoen ton reeds opgegraven erts klaarligt om te verwerken.
“Met de goudprijs van vandaag zouden de goudmijnen winst maken,” zegt Lynch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.