Historische Gold Rush route in Google Street View

Historische Gold Rush route in Google Street View

Chilkoot Trail signZo’n honderd jaar geleden betekende de tocht naar de goudvelden van de Klondike een gruwelijke trektocht over de Chilkoot Trail met een gigantisch gewicht aan voorraden om het een jaar vol te houden.
Maar binnenkort kun je vanuit je luie stoel het meer dan 50 kilometer lange binnen een paar minuten virtueel afleggen met Google Street View.
“Welkom in het Klondike Gold Rush National Historical Park (NPS), thuisbasis van de wereldberoemde Chilkoot Trail,” zegt NPS medewerkers Erica Francis en Elizabeth Blakeley in een informatievideo van het park.
“De Chilkoot Trail afleggen kan zeer bevredigend zijn, maar ten opzichte van andere bergtochten kom je tijdens de Chilkoot over een grens en trek je door 50 kilometer afgelegen, uitdagend en gevaarlijk terrein,” voegen ze eraan toe.

Chilkoot Trail in Google Street View

Maar nu komt er voor het eerst een andere manier om deze trektocht te ervaren, Google Street View gaat namelijk off-road in Alaska.
Afgelopen maand bewandelde twee medewerkers van Parks Canada de Chilkoot Trail (Wikipedia, Engels) en gebruikten daarbij een rugzak met camera’s van Google, de zogenaamde Google Trekker.
Parks Canada en Google gingen een paar jaar geleden een samenwerking aan om virtuele rondleidingen te maken van Canada’s nationale parken.

Klondike goudkoorts

Goudzoekers nemen Chilkoot TrailMike Tranel van het Klondike National Park zegt dat Parks Canada hem vorig jaar hebben benaderd of ze interesse hadden in een gezamelijk project om de Chilkoot Trail, de route naar de goudvelden van de Klondike goudkoorts, in kaart te brengen.
Het deel in Alaska wordt beheerd door de NPS, terwijl Parks Canada het Canadese deel beheert.
“Als je het online kunt zien, moet je dan nog de moeite nemen om de tocht zelf te lopen?” vraagt Tranel zich af.
“Ik denk dat het uiteindelijk alleen maar goede publiciteit gaat opleveren en dat het meer mensen gaat trekken.”
Tranel zegt dat het park heeft getwijfeld of het online zetten van de Chilkoot Trail invloed heeft op het aantal mensen die de tocht echt af gaan leggen.
Op dit moment lopen er tussen 2.500 en 3.000 mensen per jaar de complete Chilkoot Trail.
Christine Aikens van Parks Canada zegt dat ze een virtuele ervaring van de Chilkoot en andere bijzondere plekken wilden maken zodat mensen beter kunnen begrijpen waarom deze plekken zo speciaal zijn en mensen het kunnen gaan bezoeken.

“Golden Stairs”

Goudpanner Klondike Gold RushOm de Chilcoot goed in kaart te brengen was nog een zware opdracht voor het Parks Canada team zegt Tranel. Vooral om de camera recht te houden op de “Golden Stairs”.
Tijdens de eerste week van augustus werkte het weer dusdanig mee dat de trektocht doorgang kon vinden.
De hedendaagse beelden gecombineerd met vroegere archeologische data en historische foto’s moet zorgen voor een uniek kijkje in de Klondike Gold Rush van 1898 in Google Street View.
Volgens Parks Canada kun je de Chilkoot Trail in de komende maanden verwachten in Google Maps.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.