Hard Bargain

Hard Bargain

Todd Hoffman / Dave Turin

Dozer Dave Turin in een bulldozer | Hard Bargain | Gold Rush seizoen 5 aflevering 5Todd Hoffman en zijn crew doen de tweede cleanup van het seizoen, na het schoonmaken en wegen blijken ze weer 38 troy ounce goud te hebben gevonden.
Vol vertrouwen gaat de hele crew aan het werk, maar al snel blijkt dat de bulldozer waarmee ze grond naar de goud wasinstallatie brengen het tempo van de graafmachine die de grond in de wasinstallatie gooit niet bij kan houden.
Andy Spinks roept Todd tot de orde en vraagt of hij nog een poging wil ondernemen om Dave Turin te vragen weer voor hun te komen werken, omdat ze leiding en planning nodig hebben.
Todd rijdt naar Freddy en Derek Dodge’s “Carmacks claim” en laat Dave een plattegrond van hun claim in McKinnon Creek waarop de testboringen te zien zijn die de vorige claimeigenaar gedaan heeft. Deze testgaten zijn heel goed en Dave overlegt met Freddy of hij over mag stappen naar de Hoffman crew. Freddy adviseert hem om niet weer in loondienst te gaan, maar als hij gaat dat hij dan partner moet worden.
Todd’s vraagprijs om Dave toe te laten als partner in zijn organisatie is $500.000. Dave rijdt terug naar zijn woonplaats Sandy, Oregon om te proberen geld los te krijgen bij zijn familie. Zijn broers zien het niet zitten om zoveel geld te investeren, maar Dave’s vader gelooft in Dave en doet de investering die nodig is om partner van Todd te worden.
Dave krijgt hiermee de dagelijkse leiding over de dagelijkse werkzaamheden op McKinnon Creek. Als eerste investering least hij 3 zandtrucks, een graafmachine en 2 bulldozers om de organisatie naar een hoger plan te tillen, met andere woorden “Dozer Dave” is back!

Parker Schnabel

Parker Schnabel weegt zijn goud met Tony Beets | Hard Bargain | Gold Rush seizoen 5 aflevering 5Parker Schnabel en zijn crew komen erachter dat de goudrijke grond van hun nieuwe “Swamp Cut” veel eerder op is dan verwacht. Hierop doet Rick Ness een paar testpannen op een aangrenzend stuk grond waar Parker wil gaan graven, uit deze tests blijkt deze grond niet heel rijk in goud te zijn.
Parker besluit toch om die grond te gaan mijnen en wil een test van 100 uur doen. Hij hoopt op een cleanup van 100 ounce voor deze honderd uur.
Tony Beets komt langs om zijn deel van het goud op te halen, zoals hij bij elke weging doet. Deze 100 uur hebben hem in totaal 92 ounce goud opgeleverd en dat is iets minder dan gehoopt, maar genoeg om door te mijnen op deze grond.

Tony Beets

Tony Beets is nog steeds bezig zijn 75 jaar oude goud dredge die hij voor één miljoen dollar heeft gekocht uit elkaar te halen en te vervoeren naar zijn goudclaim.
Ladder van Tony Beets goud dredge | Hard Bargain | Gold Rush seizoen 5 aflevering 5Hij haalt nu de “ladder”, de lopende band waar de stalen emmers aan vast zitten die de grond afgraven, los te krijgen. Ingenieur Jerry zit in de kraan die de ladder probeert op te tillen.
Ze komen erachter dat de kraan de ladder niet alleen kan tillen wanneer de ladder bijna de cabine van de kraan ramt. Hierop besluiten ze om de ladder met de bulldozer te stabiliseren, waardoor de kraan hem op kan tillen en ze de vrachtwagen eronder kunnen rijden.
Met veel moeite slaagt deze operatie en heeft Tony Beets weer een belangrijk onderdeel van de goud dredge kunnen vervoeren naar zijn goudclaim.