Grote goudschat van de Vikingen gevonden in Denemarken

Grote goudschat van de Vikingen gevonden in Denemarken

Marie Aagaard Larsen van Team Rainbow Power zegt dat ze nog maar tien minuten in het veld waren voor ze het goud vonden.
“We voelden ons net of hadden we een pot met goud aan het einde van de regenboog gevonden toen we de eerste armband vonden, maar toen die andere zes ook nog uit de grond verschenen was het bijna onwerkelijk,” zegt ze in een persverklaring van het National Museum of Denmark.

De drie ontdekkers van het Vikinggoud zijn Poul Nørgaard Pedersen, Marie Aagaard Larsen en Kristen Dreiøe.
Nadat ze de eerste drie armbanden hadden gevonden riepen ze de hulp in van de professionele archeoloog Lars Grundvad van het Sønderskov Museum, hij zegt versteld te staan van de ontdekking.

Gevonden met metaaldetectors

“In het museum hebben we het vaak gehad over hoe leuk het zou zijn om de omgeving met metaaldetectors te verkennen omdat er in 1911 ook al een gouden ketting van 67 gram was gevonden.”
“Ik had echter nooit in mijn wildste dromen kunnen geloven dat een aantal amateur archeologen nog 7 armbanden uit de Vikingtijd uit de grond zouden halen,” zegt Grundvad.
Hij gelooft dat de gouden ketting die meer dan een eeuw geleden op ongeveer dezelfde locatie werd gevonden onderdeel was van dezelfde goudschat.

Jelling stijl

Twee van de nieuw gevonden armbanden zijn gemaakt in de zogenaamde Jelling stijl die wordt geassocieerd met hooggeplaatste leden uit de maatschappij uit het Vikingtijdperk.
Volgens Grundvad kon de schat rond het jaar 900 zijn begraven als onderdeel van een soort ritueel, maar het kan ook dat iemand het heeft begraven om het te beschermen, maar later niet terug kon vinden.

Het Sønderskov Museum is van plan om de gevonden gouden en zilveren armbanden kort tentoon te stellen, waarna ze worden vervoerd naar het National Museum in Kopenhagen voor nader onderzoek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.