Grootste goudmijnen ter wereld

Grootste goudmijnen ter wereld

Welke goudmijn is nu de grootste goudmijn ter wereld? Nou, dat is dus de Grasberg Gold Mine en die is toevallig ook nog eens ontdekt door een Nederlander.

Grootste goudmijnen ter wereld

Grasberg goudmijn#1 Grasberg Gold Mine, de Grasberg is qua gedolven goud en omvang de grootste goudmijn ter wereld. De mijn ligt in de Indonesische provincie Papua.
De mijn is in handen van Freeport-Mcmoran Copper & Gold Inc. Naast goud produceert deze mijn ook zilver en koper.

Jean Jacques Dozy

In 1936 maakte de Nederlandse geoloog Jean Jacques Dozy deel uit van een expeditie om de De Puncak Jaya, met 4884 meter de hoogste berg van Nederlands-Indië, in kaart te brengen.
Toen ze daar waren ontdekten ze een andere berg met een vreemde groene kleur in het rotsgesteente wat duidt op een sterke vorm van mineralisering in het gesteente en waarschijnlijk de aanwezigheid van koper en goud.
Dozy was destijds werkzaam voor de Nederlandsche Nieuw Guinea Petroleum Maatschappij (NNGPM) en noemde het de Ertsberg in zijn rapport in 1939.
In maart 1959 publiceerde de New York Times een artikel over de Nederlanders die de bron van het goud in de rivieren richting de Arafurazee hadden gevonden.

Ertsberg

Geoloog Forbes Wilson van Freeport Mining organiseerde in augustus 1959, na het lezen van Dozy’s rapport uit 1939, meteen een expeditie naar de Ertsberg.
Deze expeditie in 1960 geleid door Forbes Wilson en Del Flint bevestigden de immense goud- en koperafzettingen in de Ertsberg.
Freeport begon in 1973 met het delven van goud, zilver en koper. Toen in 1988 de Ertsberg bijna helemaal was afgegraven begon men met het afgraven van de Grasberg op slechts een steenworp afstand.

#2
Muruntau Gold Mine, de Muruntau mijn ligt ongeveer 400 km ten westen van de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent.
Het project is een zogenaamde open-pit operatie en word gerund door de Navoi Mining and Metallurgical Combinat van de Oezbeekse staat.

grootste open-pit goudmijn ter wereld

Muruntau Gold MineDe Muruntau goudmijn is de grootste open-pit goudmijn ter wereld en produceert meer dan 55.000 kilo goud per jaar.
Deze open-pit had in 2012 een afmeting van 2,5 kilometer breed en 3,5 kilometer lang en was meer dan 560 meter diep.
De gigantische Muruntau goudafzetting werd in 1958 per toeval ontdekt tijdens geochemische onderzoeken in de regio toen men een grote hoeveelheid kwarts aantrof.
In 1967 begon men met het produceren van goud in de Muruntau goudmijn.
 
#3 Carlin-Nevada Complex, Deze mijn ligt in de Amerikaanse staat Nevada is van de Newmont Mining Corp. Deze mijn doet zowel aan open-pit mijnen en ondergronds mijnen.
In 1961 ondekte Newmont Mining een grote goudafzetting in Carlin en de goudmijn begon in 1965 goud te produceren.
Maar door de lage goudprijs in 1965 ($35 per troy ounce) was het nog niet meteen een groot succes.
Toen de prijs van het gele edelmetaal in de jaren ’70 ineens omhoog schoot waren er vele andere goudmijnbedrijven die in de regio onderzoek gingen doen naar soortgelijke afzettingen.
 
#4 Yanacocha Gold Mine, De Yanacocha mijn ligt in het noorden van Peru en is de grootste goudmijn van Latijns Amerika. Deze mijn word gerund door Newmont Mining en een Peruaans bedrijf genaamd Buenaventurda.
 
#5 Goldstrike (Betze Post) Gold Mine, Deze mijn bevindt zich in het noordwesten van Elko Nevada en is eigendom van Barrick Gold Corp.
 
#6 Cortez Gold Mine, Deze mijn bevindt zich in het zuidwesten van Elko Nevada en ook deze mijn is van Barrick Gold Corp.
 
#7 Veladero Gold Mine, De Veladero goudmijn bevindt zich in Argentinie en ook deze mijn is van de Barrick Gold Corp.
 
#8 Lagunas Norte Gold Mine, De Lagunas Norte mijn is centraal gelegen in Peru en ook deze mijn is eigendom van de Barrick Gold Corp.
 
#9 Lihir Gold Mine, Deze mijn is in Papua New Guinea is van Newcrest Mining Ltd. Australisch grootste goud producent.
 
#10 Super Pit / Kalgoorlie, Deze mijn is een open-cut mijn in het westen van Australie. 50% van de mijn is van Barrick Gold, en de andere 50% van Newmont Mining.

Luchtfoto van de Grasberg Gold MineLuchtfoto van de grootste goudmijn ter wereld, de Grasberg Gold Mine