Grootste goudklomp van Groot-Brittannië gevonden

Grootste goudklomp van Groot-Brittannië gevonden

Grootste goudklomp van Groot-Brittannië gevondenEen goudzoeker heeft voor de kust van Anglesey de grootste goudklomp ooit in Groot-Brittannië gevonden.

De 60-jarige Vincent Thurkettle vond deze 97 gram wegende nugget met een geschatte waarde van ongeveer 60.000 euro op het strand bij het plaatsje Moelfre.

Deze goudklomp is ongeveer net zo groot als een kippenei en is volgens experts onderdeel van de gigantische goudschat aan boord van de in 1859 gezonken Royal Charter.

The Royal Charter (ship) was een stoom klipper die zonk op 25 oktober 1859 zonk voor de kust van Anglesey. Het schip was afkomstig uit Melbourne, Australië.

Grootste goudklomp van Groot-Brittannië

“Ik was volkomen verbijsterd toen ik de nugget zag,” zei Vincent Thurkettle.

Hij vond de goudklomp al in 2012, maar komt nu pas naar buiten met details over de vondst.

Hij wilde eerst verder zoeken naar meer goud in de omgeving voordat hij iets prijs wilde geven.

Zijn nugget is bijna dubbel zo zwaar als de tweede grootste vondst in het Verenigd Koninkrijk, deze werd in 1808 gevonden bij Cornwall en woog 59 gram.

Schatzoekers zoeken al meer dan 150 jaar naar het verloren goud van het gezonken schip.

Volgens de overlevering was er voor meer dan 150 miljoen euro aan goud aan boord van het schip.

Magisch moment

Anglesey on Google MapsThurkettle heeft er 7 zomers over gedaan voordat hij werd beloond voor zijn inspanningen.
Hij vond de goudklomp toen hij op ongeveer 5 meter diepte en ongeveer 40 meter naast het wrak dook.
“Ik verwachtte hooguit een aantal kleine goudschilfers te vinden, maar kon mijn ogen niet geloven toen ik ineens deze gigantische goudklomp zag liggen. Het was echt een magisch moment.”
“Mijn eerste gedachte was dat ik nog nooit een nugget als deze had gezien. Ik wilde hem niet aanraken en dit mooie moment eerst goed in mijn geheugen opslaan.”
“Het zat vast tussen een spleet, dus ik moest mijn best doen om hem los te wrikken. In eerste instantie leek hij een beetje op een Fabergé-ei en toen ik het oppakte was het verrassend zwaar,” zei Thurkettle.

Nugget is eigendom van de staat

Omdat de goudklomp dichtbij een scheepswrak is gevonden moest hij de autoriteiten inschakelen en het goud overdragen aan de staat.
Maar Vincent Thurkettle verwacht wel een kleine beloning voor zijn vondst, wanneer de nugget tentoon wordt gesteld in een museum.
Hij zei: “Het brak m’n hart toen ik de goudklomp moest inleveren, maar ik denk dat het belangrijk is dat het in een museum terecht komt waar iedereen hem kan zien.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *