Grootste goud nuggets ooit gevonden

Grootste goud nuggets ooit gevonden

Welcome Stranger Nugget replicaIn de loop der jaren zijn er vele grote goud nuggets gevonden. Vooral midden 19e eeuw werden grote vondsten gedaan zoals: Welcome Stranger, Welcome en de Blanche Barkly.
Helaas werden alle grote goudklompen uit die tijd omgesmolten tot goudbaren. Hiermee is de Serra Pelada (Canaã) Nugget de grootste nog in originele vorm bestaande goud nugget.

Grootste goud nugget ooit gevonden

De grootste goud nugget die ooit is gevonden is de “Welcome Stranger Nugget” met een gewicht van ruim 71 kilo. De Welcome Stranger werd in 1869 gevonden in Moliagul, Victoria, Australië op bijna een meter diepte. Helaas werd deze nugget kort na zijn vondst omgesmolten om vervolgens in de vorm van goudbaren te worden verscheept naar Engeland.
Ongeveer 10 jaar eerder op 19 juni 1858 werd de “Welcome Nugget” vlakbij Bakery Hill, Ballarat, Victoria. Met een gewicht van ruim 69 kilo komt de Welcome Nugget op de tweede plaats. Helaas werd ook deze goudklomp omgesmolten.

Grootste nog bestaande nugget

Serra Pelada Nugget, grootste nog in originele vorm bestaande goud nuggetOp de derde plaats komt de “Serra Pelada (Canaã) Nugget”, deze goud nugget werd gevonden in 1983 in de buurt van Serra Pelada, Pará, Brazilië. Met een gewicht van ruim 61 kilo is de Serra Pelada Nugget de grootste nog in zijn oorspronkelijke vorm bestaande nugget.
De “Blanche Barkly Nugget” is de vierde grootste goud nugget ooit gevonden met een gewicht van ruim 49 kilo. Hij werd in 1857 gevonden in Kingover, Victoria, Australië door Robert en James Ambrose en Samuel en Charles Napier.

Precious Nugget

In 1871 werd de “Precious Nugget” gevonden in Berlin, Victoria en is met een gewicht van 53 kilo de vijfde grootste goud nugget. Helaas geld ook voor de Precious dat deze meteen werd omgesmolten tot goudbaren (pas vanaf ongeveer 1980 werden gevonden goudklompen in zijn originele vorm bewaard).
Op nummer zes komt de “Canadian Nugget” ook wel de “Leg of Mutton Nugget” genoemd werd op 31 januari 1853 gevonden in Ballarat, Victoria, Australië.
Met een gewicht van 37 kilo komt de “Lady Hotham Nugget” op de zevende plaats. De Lady Hotham werd op 8 september 1854 gevonden net als de Canadian Nugget gevonden in Ballarat, Victoria, Australië.

“Bolshoi Treugolnik”

De “Bolshoi Treugolnik” of “Big Triangle” is één van de twee goudklompen uit deze top 10 grootste goud nuggets ooit gevonden die niet in Australië is gevonden. De Big Triangle met een gewicht van 36 kilo werd in 1842 gevonden dichtbij de stad Miass in Rusland.
Op plaats negen staat wederom een nugget die gevonden is in Ballarat. De “Sarah Sands Nugget” met een gewicht van 35 kilo werd op 20 januari 1853 gevonden.
Op 31 april 1870 werd de “Viscount Canterbury Nugget” gevonden in Kangderaar, Victoria, Australië. Deze goudklomp met een gewicht van ruim 34 kilo werd gevonden door twee mannen genaamd: Schlossman en Davis.