Griekenland onderhandelt niet tot Eldorado werkzaamheden hervat

Griekenland onderhandelt niet tot Eldorado werkzaamheden hervat

Eldorado Gold logoDe Griekse overheid vraagt Eldorado Gold, die eerder deze week zijn werkzaamheden op de Skouries goudmijn staakte, om het werk weer te hervatten als voorwaarde om de gesprekken tussen beide gaande te houden.
Alleen op deze voorwaarde wil Griekenland verder onderhandelen over de benodigde vergunningen en het behouden van banen bij de grootste buitenlandse investering van het land.

Politieke show

Panos Skourletis, minister van mijnbouw, beschuldigd het goudmijnbedrijf van het opvoeren van een “politieke show” en voegde eraan toe dat Griekenland een moderne Europese democratie is.
Eldorado leeft in onmin met de Griekse overheid nadat Skourletis afgelopen jaar de vergunning introk om de Skouries goudmijn in het noorden van Griekenland verder te ontwikkelen.

De Syriza partij is al sinds zijn benoeming in de regering tegen de goudmijn en samen met de lokale bevolking hebben ze verschillende demonstraties georganiseerd.
Volgens hen verwoest de goudmijn het milieu en lijdt het toerisme in de regio onder de aanwezigheid van een goudmijncomplex.

Voorstanders Skouries goudmijn

Aan de andere kant waren er ook demonstraties van voorstanders van de goudmijn, in april 2015 moest de politie nog wegen in Athene afsluiten omdat ongeveer 4.000 sympathisanten van de Skouries goudmijn de straat opgingen.
Afgelopen maandag meldde Eldorado Gold dat het zijn werkzaamheden op de Skouries goudmijn gaat staken, waardoor meer dan 600 banen op de tocht staan.
Eldorado besloot hiertoe na een jarenlange juridische strijd met de lokale autoriteiten die meerdere malen vergunningen verstrekten en later weer introk of vertraagde.

Olympias goudmijn wacht zelfde lot

Het goudmijnbedrijf waarschuwde dat de Olympias goudmijn, ook in het noorden van Griekenland, hetzelfde lot wacht, waardoor nog eens 500 banen verloren zouden gaan.
Mocht de Griekse regering eind maart nog niet de benodigde vergunningen hebben verstrekt dan vertrekt het bedrijf ook daadwerkelijk uit de Olympias goudmijn.
Bouwwerkzaamheden aan de Perama Hill en Sapes projecten zijn eerder al door Eldorado gestaakt om dezelfde reden.
Eldorado Gold is overigens niet het eerste goudmijnbedrijf die moeilijkheden ondervindt in Griekenland.

Ook TVX had problemen in Griekenland

TVX Gold logoIn de jaren ’90 was TVX Gold de eigenaar van zowel de Skouries als de Olympias goudmijn, maar ook zij hebben deze goudmijnen nooit verder kunnen ontwikkelen door sterke tegenwerking vanuit de lokale overheid.
Eldorado was ervan overtuigd dat zij dit wel konden, mede door hun ervaring in het ontwikkelen van mijnen in buurland Turkije en China.
Op dit moment heeft Eldorado Gold 2.000 mensen in dienst in een gebied waar 30% van de mensen werkloos is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.