Goudproductie Congo stijgt met 79% in tweede kwartaal

Goudproductie Congo stijgt met 79% in tweede kwartaal

Vlag van CongoDe goudproductie in de Democratische Republiek Congo is het tweede kwartaal van dit jaar flink gestegen maakte de centrale bank van het land vandaag bekend.
Hoewel de mijnsector in grote onzekerheid leeft over een voorgestelde herziening van de mijn-wetgeving steeg de goudproductie met 79% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.
Congo hoopt één van Afrika’s grootste goudproducenten te worden en produceerde het de afgelopen drie maanden 8.123 kilo goud.

Goudproductie steeg met 79%

Volgens de door de bank op haar website vrijgegeven cijfers was dit een stijging van maar liefst 79% vanaf de 4.528 kilo die Congo vorig jaar nog wist te winnen.
In het eerste kwartaal steeg de goudproductie al met 70% vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.
Deze stijging heeft vooral te maken met de grote nieuwe goudmijnen die in het land zijn geopend.

Randgold Resources logoGoudmijnbedrijven als Randgold Resources, AngloGold Ashanti en Banro Corporation hebben in de afgelopen vier jaar Congo’s goudproductie gestimuleerd van bijna geen goudproductie in 2011 tot meer dan 20 ton goud vorig jaar.
Ook de koperproductie heeft meegeprofiteerd van het succes in de goudsector. In het tweede kwartaal steeg de koperproductie tot 278.621 ton, dit is een stijging van 4% ten opzichte van de 268.214 in dezelfde periode afgelopen jaar.

Grootste koperproducent van Afrika

Congo is de grootste koperproducent van Afrika en won afgelopen jaar voor het eerst meer dan 1 miljoen ton koper.
De mijnbouwsector van het land is goed voor ongeveer 20% van het bruto binnenlands product.
Het IMF verwacht dat de mijnbouw sterk bij gaat dragen aan de economische groei van Congo. De economie groeide in 2014 voor het tweede jaar op rij met 9,2%, hiermee heeft Congo één van de snelst groeiende economieën ter wereld.
De overheid van het land is van plan om de wetgeving op het gebied van mijnbouw flink op de schop te nemen, ondanks felle kritiek uit de sector.
Mijnbouwbedrijven claimen dat het verhogen van de belastingen nieuwe investeringen niet meer rendabel zullen maken. De overheid heeft in een verklaring gezegd dat men hier niet bang voor is omdat er genoeg verdiend wordt aan de goudmijnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.