Gouden nanodisks echte bacterie-killer?

Gouden nanodisks echte bacterie-killer?

Gouden Nanodisks Echte Bacterie-KillerElke dag loopt 1 op de 25 patiënten in een Amerikaans ziekenhuis een infectie op volgens het Center for Disease Control and Prevention.
Antibiotica en het steriliseren voorkomen een groot aantal besmettingen, maar ook dit houdt niet alle bacteriën tegen.
Wetenschappers hebben nu een nieuwe manier ontwikkeld om deze bacteriën te doden en dit zou wel eens een efficiëntere methode kunnen zijn.
Hierbij wordt gebruik gemaakt van gouden nanodisks en infrarood licht die ze in een mum van tijd kan vernietigen.

Gouden nanodeeltjes

Uit eerder onderzoek, door wetenschappers van de universiteit van Houston, bleek al dat gouden nanodeeltjes licht heel goed absorberen.
De fotonen worden veranderd in hitte en de temperaturen die hierbij vrijkomen kunnen cellen in de buurt makkelijk vernietigen.
In 2013 ontwikkelden ze een gouden nanodeeltje in de vorm van een schijf met vele kleine gaten erin om nog meer hitte te kunnen ontwikkelen.
Een mensenhaar is ongeveer 50.000 tot 100.000 nanometer dik, maar deze schijf had slechts een diameter van een paar honderd nanometer.

Bacterie-killer

Om de kwaliteiten als bacterie-killer te testen plaatsten de onderzoekers een aantal hitte resistente bacteriën op de schijf.
Vervolgens richtten ze het infrarood licht van een laser op de schijf waardoor de temperatuur van het oppervlak steeg bijna direct tot 180 graden Celsius, wat al snel tot thermische schokken op het materiaal leidde.
Met Scanning Electron Microscopy (SEM) konden ze bevestigen dat deze techniek alle bacteriën heeft vernietigd in slechts 25 seconden.
Volgens de onderzoekers zou dit een sterke verbetering zijn ten opzichte van de technieken die nu worden gebruikt om medisch gereedschap te steriliseren, zoals met kokend water en droge lucht ovens wat vaak 20 minuten tot een uur kan duren.

Mogelijk toegepast in catheters

Het team onderzoekt nu de mogelijkheid om gouden nanodeeltjes te gebruiken als bacterie afstotende laag in catheters om zo het aantal urineweginfecties in ziekenhuizen terug te dringen.
Een andere potentiële functie van deze techniek met de gouden nanodisks is het filteren van water, waar de nanodisks in membranen kan worden geplaatst om de waterkwaliteit te verhogen.
Het volledige rapport kunt u lezen in: The Optical Materials Express

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.