Gouden kroon uit 300 v. Chr. gevonden in Engeland

Gouden kroon uit 300 v. Chr. gevonden in Engeland

Gouden kroon SomersetGouden kroon van 2.300 jaar oud gevonden in het zuidwesten van Engeland.
Deze zeer zeldzame gouden kroon werd gevonden in een kartonnen doos in het graafschap Somerset en heeft een vermoedelijke waarde van €130.000.
Het gaat hier om een gouden Griekse mirte krans die vermoedelijk stamt uit 300 v. Chr. en zal naar alle waarschijnlijkheid meer dan 130 duizend euro opbrengen wanneer het geveild wordt.
De antieke gouden kroon werd gevonden in een bescheiden huisje waar de eigenaar hem bewaarde in een kartonnen doos onder zijn bed.

Gouden kroon gevonden in kartonnen doos

De eigenaar woont het plaatsje Taunton in het zuidwesten van Engeland en had geen idee hoe waardevol deze kroon daad werkelijk was.
De oudere eigenaar van de antieke kroon wil anoniem blijven en vroeg experts van het veilinghuis Duke’s in Dorchester naar een aantal voorwerpen te kijken die hij had geërfd van zijn grootvader.
Taxateur Guy Schwinge van het veilinghuis was echter met stomheid geslagen toen hij in de doos het kostbare artefact gewikkeld in een oude krant vond.
Gouden kransen als deze werden gemaakt om de kransen van echte bladeren uit het oude Griekenland te imiteren die vaak gebruikt werden bij religieuze ceremonies en als prijs bij sportwedstrijden.
De grootvader van de huidige eigenaar was een grote verzamelaar die gefascineerd was door archeologie en de oude wereld.

Gebieden van Alexander de Grote

Kartonnen doos met gouden kroon“Ik wist dat mijn grootvader veel gereisd heeft in de jaren ’40 en ’50 van de vorige eeuw. Zo verbleef hij in de gebieden waar Alexander de Grote vroeger heerste, dus de kans is groot dat hij de gouden kroon daar bemachtigd heeft.”
“Hij heeft mij echter nooit over deze kroon verteld.”
“Ik heb veel van hem geërfd en heb deze doos jaren geleden weggezet zonder er echt goed naar te kijken.”
“Een tijdje geleden besloot ik dat ik de dingen moest sorteren en opruimen, daarom heb ik Duke’s gebeld om een naar een aantal voorwerpen te kijken.”
“De gouden kroon met kransen was een prachtige ontdekking en ik had nooit verwacht dat deze zoveel waard zou zijn.”
“Het was een mix van opwinding en ongeloof toen hij me vertelde wat het was,” zei hij.
Guy Schwinge zei: “Toen de eigenaar de gouden kransenkroon uit een oude kartonnen doos met oude kranten trok sloeg mijn hart even over.”

Kroon in zeer goede conditie

De kroon is in zeer goede conditie en is ongeveer 2.300 jaar oud.
Een vergelijkbare gouden kroon werd in 2012 geveild voor bijna €200.000.
Deze gouden kransenkroon wordt op 9 juni geveild.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.