Gouden haakjes uit 16e eeuw gevonden in rivier de Theems in Londen

Gouden haakjes uit 16e eeuw gevonden in rivier de Theems in Londen

Jane SeymourSchatzoekers hebben met metaaldetectors prachtige kleine gouden haakjes gevonden langs de rivier de Theems in Londen.

Gouden haakjes

Deze gouden haakjes zijn waarschijnlijk afkomstig van hoeden of kleding uit de 16e eeuw.
Volgens een archeoloog zijn de twaalf gouden haakjes die tot nu toe op dezelfde plaats zijn gevonden ooit op een hoed hebben gezeten die door een windvlaag in de rivier is gewaaid.
Ze denken dat degene die deze hoed droeg op een ferry zat op de Theems.

Tudor-goudschat

De media noemt het al een Tudor-goudschat, maar de archeologen vinden dit nog iets te voorbarig (De Tudor-dynastie bekleedde het koningschap van Engeland en Wales van 1485 tot 1603).
Tussen 1500 en 1600 was de ferry het enige vervoersmiddel om de rivier over te steken.

“Dit soort (edel)metalen haakjes hadden van origine een praktisch doel, namelijk de boel bij elkaar houden, maar in de vroege jaren van de 16e eeuw werden ze ook veelal gedragen door mensen met hoger aanzien als versiering. Samen met stoffen als fluweel en bont werd de kleding zo nog duurder en opzichtiger.”
“In portretten uit deze tijd is goed te zien hoe hoogwaardigheidsbekleders en andere rijken deze gouden haakjes droegen op hoeden en jassen,” zegt The Guardian over de vondsten.
De stoffen zijn vergaan, maar de gouden haakjes hebben de loop der tijd overleefd en sommige waren zelfs ingelegd met gekleurd glas of glazuur.

Vondst aangeven als schat

Hoewel het hier maar om een zeer kleine hoeveelheid goud gaat moest deze vondst toch worden aangegeven als “schat” aan de Britse overheid.
In dit geval Kate Sumnall van het London Museum, die hoopt deze haakjes te kunnen bemachtigen en tentoon te stellen.
Volgens haar blaasde de wind een prachtige versierde hoed, waarvan de fijne gouddeeltjes zeer vakkundig zijn gemaakt, van iemands hoofd in de rivier.
“Deze artefacten zijn allemaal één voor één aan me gemeld over de afgelopen jaren. Op zichzelf zijn het prachtige vondsten, maar bij elkaar zijn ze nog belangrijker.”
“Omdat ze op vrijwel dezelfde locatie zijn gevonden vermoed ik dat ze allemaal afkomstig zijn van hetzelfde kledingstuk,” laat ze aan The Guardian weten.
 
Gold pieces

De gevonden gouden versieringen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.