Gouden adelaar met diamanten gestolen

Gouden adelaar met diamanten gestolen

Maltese Eagle gouden adelaarIn het Canadese Vancouver is een massief gouden adelaar met 763 diamanten op zijn kop gestolen.
De ‘Maltese Eagle’ weegt ruim 8 kilo en wordt gezien als het duurste stuk moderne kunst van Canada.
De politie onderzoekt de diefstal en weet dat de dieven zondagavond in een voorstad van Vancouver zijn ontsnapt met het gouden beeld belegd met diamanten.
De Maltese Eagle, of ‘Golden Eagle‘, is een massief gouden standbeeld waarvan de kop versierd is met 763 diamanten.

Gouden adelaar

Hij is gemonteerd op een voetstuk waarop een gigantische smaragd is gemonteerd die werd gevonden in een scheepswrak voor de kust van Florida.

“Het hoofd is gemaakt van 18-karaats witgoud, het lichaam is gemaakt van 14-karaats geel goud, de vleugels zijn gemaakt van 14-karaats witgoud, terwijl de sokkel is gemaakt van 10-karaats geel goud,” zegt eigenaar Ron Shore.
“Het beeld is gemaakt door ruim 40 beeldhouwers en het maken van het beeld heeft ruim 4.000 werkuren gekocht,” voegt hij eraan toe.
Shore heeft de adelaar, die nu 6 tot 9 miljoen dollar waard is, laten maken als onderdeel van een schattenjacht ten behoeve van onderzoek naar borstkanker.
Het standbeeld was tijdens het weekend te zien op een tentoonstelling in het Vancouver Convention Centre en werd juist vervoerd toen hij werd gestolen.
 

Maltese Eagle gestolen tijdens vervoer

“Toen ik samen met een beveiliger de Maltese Eagle in de wagen zette werd hij gestolen. Ik heb zoveel mogelijk tegengestribbeld, maar kon niet voorkomen dat de adelaar werd gestolen,” zei Shore tijdens een persconferentie.
Shore raakte hierbij gewond en werd behandeld in het ziekenhuis. De politie wil niet loslaten of de dieven gewapend waren of niet.
Hoewel het onderzoek nog loopt en hij eigenlijk niet mag ingaan op vragen over het incident wilde Shore toch reageren op vragen over de beveiliging van het peperdure beeld.
“Het beeld is nooit bij mij thuis. Hij staat altijd in een geheime kluis opgeslagen ook al zeggen sommige mensen dat dit niet het geval is. Op dit moment kan ik alleen zeggen dat er genoeg veiligheidsmaatregelen waren genomen,” zei Shore.

Beeld niet in pandjeshuis

AdelaarDe eigenaar van een pandjeshuis in de buurt heeft aangegeven op te letten of het beeld in zijn geheel of in delen wordt aangeboden.
Deze baas van het pandjeshuis heet toevallig ook Ron en hij zegt dat hij in het verleden al eerder gestolen goederen is tegengekomen en de mensen die het brachten heeft aangehouden.
Maar ook Ron denkt dat de dieven waarschijnlijk te slim zijn om het in de buurt te verkopen, omdat bijna alle pandjeshuizen de afkomst van de gebrachte voorwerpen (vooral extreem dure) checken.

Gouden adelaar omsmelten waarschijnlijk

Volgens hem zullen de dieven het beeld waarschijnlijk omsmelten en het “ontraceerbare” goud verkopen aan goud raffinaderijen.
Sarah Swallow, persvoorlichter van de politie, zegt dat het onderzoek zich vooral richt over de grens met de Verenigde Staten omdat dat de meest waarschijnlijke oversteek is die de dieven hebben gemaakt.
Ook hoopt de politie nog tips van buurtgenoten te kunnen krijgen om de gouden adelaar snel terug te vinden voordat het beeld is gesmolten.
Ron Shore was juist van plan om de gouden adelaar te verkopen en wilde met de miljoenenopbrengst verschillende benefietconcerten organiseren in Noord-Amerika.
Gevraagd of zijn stichting het beeld zal vervangen als het niet teruggevonden wordt zegt Shore: “Hier hebben we nog niet eens over nagedacht, de diefstal is nog maar 48 uur geleden, dus we hebben nog geen idee welke kant we opgaan.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.