Goud wasinstallatie

Goud wasinstallatie

Trommel goud wasinstallatieOm op grote schaal goud van modder en stenen te kunnen scheiden wordt gebruik gemaakt van een industriƫle wasinstallatie.
Deze wasinstallaties worden in vele soorten en maten gemaakt, zoals een zuiveringsinstallatie met een trommel, een schuifdeck (shaker) of een derocker.

Wasinstallatie met trommel

Een goud Wasinstallatie met trommel is een machine waar de opgegraven aarde in wordt gedumpt, waarna het naar een grote trommel wordt geleid. In deze ronddraaiende centrifuge wordt goud en andere zwaardere materialen gescheiden van stenen en modder.
Hierna wordt het materiaal door een sluisbak (sluicebox) gespoeld, hier zinken de zwaardere gouddeeltjes naar de bodem waar het vast komt te zitten in een soort tapijt (miners moss) wat op de bodem ligt.

Goud wasinstallatie met schuifdekGoud wasinstallatie met een schuifdek

Bij een wasinstallatie met een schuifdeck (shaker deck) wordt de opgegraven grond (paydirt) op een schuifdek gedeponeerd. Doordat er gaten in het deck heen en weer beweegt valt alles wat door de gaten past naar beneden, wat er niet doorheen past wordt automatisch van het deck afgeworpen.
Wanneer de aarde door het deck is gevallen komt het in de sluisbak terecht, waar het als het goed is achterblijft in het miners moss.

Derocker

Derocker goud wasinstallatieEen derocker wordt vaak gebruikt als de grond grof is en er veel grote keien in de grond zitten. De aarde wordt op het deck van de derocker gegooid, waar het deck een golvende beweging maakt en de aarde er wordt afgespoeld met water waardoor de grote keien en stenen van voor naar achter “surfen”.
Aan het eind van het deck vallen deze grote keien en stenen eraf en de afgespoelde paydirt valt door de gaten in het deck. Onder het deck bevindt zich de sluicebox, waar de gezuiverde modder in valt en wordt opgevangen en verder wordt gewassen.