Goud uit elektronisch afval halen kan goedkoper en milieuvriendelijker

Goud uit elektronisch afval halen kan goedkoper en milieuvriendelijker

E-Waste - elektronisch afvalOnderzoekers van universiteit van Saskatchewan in Canada hebben een nieuwe goedkopere manier gevonden om goud uit elektronisch afval (E-Waste) te recyclen.
Ze denken dat deze benadering een revolutie in de industrie kan gaan betekenen en een ware goudmijn kan worden.
“We hebben een simpele, goedkope en milieuvriendelijke manier gevonden die het goud binnen een paar seconden losweekt van de printplaten, waarna ze hergebruikt kunnen worden,” zegt professor Stephen Foley.
“Dit kan de goudindustrie op z’n kop zetten,” zegt Foley.

Goud uit elektronisch afval

Het grootste probleem met goud is dat het één van de minst reactieve chemische elementen is, waardoor het moeilijk los te weken is.
De normale manier van goud winnen is slecht voor het milieu, mede door het gebruik van grote hoeveelheden natriumcyanide.
En het recyclen van elektronisch afval, zoals computer chips en printplaten uit telefoons, is vaak te duur en ook slecht voor het milieu.
Deze goedkopere, snellere, manier maakt ook nog eens minder gebruik van giftige stoffen, en kan een ware revolutie ontketenen in de goudindustrie zeggen de wetenschappers.

50 Miljoen ton elektronisch afval

Jaarlijks wordt er wereldwijd meer dan 50 miljoen ton elektronisch afval geproduceerd, waarvan 80% op de vuilnishoop verdwijnt.
Foley en zijn collega’s hebben een proces ontdekt waarbij gebruik wordt gemaakt van azijnzuur samen met kleine hoeveelheden van een oxidant en een ander zuur.
Dit goedje weekt het goud veel effectiever en efficiënter los, zonder de milieuschade die de huidige methodes met zich mee brengen.
In deze techniek wordt het goud onder veel mildere conditie en sneller dan ooit tevoren losgeweekt.

Andere metalen blijven intact

“Het goud vloeit weg van de circuits en printplaten, terwijl de andere metalen intact blijven,” zegt Foley.
Men heeft nu 5.000 liter aqua regia (een mix van salpeterzuur en zoutzuur) nodig om 1 kilo goud los te weken uit elektronisch afval, waarvan niks hergebruikt kan worden.
Met deze nieuwe oplossing hebben we maar 100 liter nodig om 1 kilo goud los te weken, bovendien kan het goedje keer op keer hergebruikt worden.
Hierdoor komt de prijs van deze nieuwe oplossing om goud uit E-waste te halen op slechts 50 cent per liter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.