Goud weer laten glimmen? Goud schoonmaken stappenplan!

Goud weer laten glimmen? Goud schoonmaken stappenplan!

Hoe laat je goud weer glimmen? En hoe maak je gouden sieraden en juwelen veilig schoon zonder deze te beschadigen?

In dit (lange) artikel ga ik je stap voor stap uitleggen hoe je je gouden ringen, kettingen en armbanden weer kan laten ‘shinen’ als toen ze net uit de winkel kwamen.

Waarom goud schoonmaken?

Gouden ringenHet is noodzakelijk om uw gouden sieraden regelmatig schoon te maken en zorgvuldig onderhoud te plegen om de originele glans langer te behouden.

Na verloop van tijd wordt goud doffer van kleur en kan er zich zelfs een dof zwart laagje op je sieraden gaan ontwikkelen, dit komt door de zwavel die in de lucht zit.

In dit artikel ga ik je aan de hand van een simpel stappenplan en verschillende manieren uitleggen hoe je je gouden trouwring of oude geërfde familiejuwelen weer kunt laten glimmen met simpele alledaagse middeltjes.

Goud reinigen met afwasmiddel

Let op: Deze schoonmaakmethode kun je het beste NIET gebruiken als er zich edelstenen in het sieraad bevinden.

De stenen kunnen loslaten doordat het bindingsmiddel oplost in warm water.

Ook zijn er bepaalde edelstenen, zoals opaal en parels, die niet tegen warm water kunnen, ze kunnen dan zwaar beschadigen of zelfs barsten.

 1. Vul een kom met lauw tot warm water, maar absoluut niet heet, en doe er een beetje afwasmiddel bij en zorg dat het geheel een beetje gaat schuimen.
 2. Laat het goud vervolgens een paar minuten weken in het afwasmiddel. Niet te lang, maar lang genoeg om de oplossing zijn werk te laten doen.
 3. Wrijf zacht met een katoenen doek, zachte tandenborstel of je vingers. Gebruik het katoen vooral bij de minder bereikbare hoekjes en kiertjes. Op dit moment zul je nog niet meteen veel verschil zien in de glans van het goud.
 4. Haal het goud uit het sopje en laat het drogen op een droge doek van katoen. Laat het volledig drogen voordat je verder gaat met stap 5.
 5. Na het drogen kun je met een poetsdoek de laatste oneffenheden en doffe plekjes wegpoetsen en de glans herstellen.

De volgende stap is afhankelijk van het type goud en hoe goed het schoonmaken is gelukt. Als het goud nog steeds doffe plekken vertoont is het misschien nodig om de juwelen met een machine schoon te maken.

Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met een ultrasoon reiniger of een stoomreiniger. Wanneer dit niet werkt, of als het sieraad te groot is voor zo’n reiniger is het tijd om de hulp van een professional in te roepen om het goud te polijsten.

Let op: Wees extra voorzichtig bij het schoonmaken van sieraden van rosé goud, rosé goud is namelijk veel kwetsbaarder dan gewoon goud.

Voor het schoonmaken van rosé goud kun je het beste alleen water gebruiken, of een minimaal drupje afwasmiddel toevoegen, maar absoluut niet teveel.

Polijstset goud

Goud schoonmaken met een tandenborstelEr zijn vele speciale polijstsets op de markt om goud goed mee schoon te maken en te laten glimmen.

Wees echter zeer kieskeurig en laat u goed informeren naar de werking van deze middelen. Niet elk middel is namelijk geschikt voor elke soort goud en goudgehalte.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan dat niet alle middelen geschikt zijn om juwelen gemaakt van rosé goud en voorwerpen die verguld zijn met bladgoud mee te behandelen.

Tips & tricks

 • Maak goud nooit schoon met tissues of keukenpapier. Hier zitten namelijk kleine houtvezels in verwerkt die het goud kunnen beschadigen.
 • Gebruik nooit een harde tandenborstel, bakpoeder of andere schuurmiddelen op het goud. Hierdoor zal het goud ook beschadigen.
 • Bewaar elk gouden sieraad in een apart stoffen zakje om krassen te voorkomen.
 • Als er stukjes bladgoud van een sieraad afgebroken zijn kun je dit door een professionele juwelier laten herstellen.

Alternatieve schoonmaakmethodes

Er zijn nog vele andere methodes om goud goed schoon te maken en sommige hiervan zullen nooit in officiële handleidingen komen, maar ik wil ze je toch niet onthouden. Let op ik heb ze niet persoonlijk getest, dus kan ik ook geen succes garanderen.

Goud schoonmaken met schoolkrijt?

Vermaal een schoolkrijtje tot er alleen poeder over is. Voeg vervolgens een paar druppels water toe tot er een dikke brij overblijft.

Plaats de brij op een schone katoenen doek en wrijf zachtjes over het goud. Droog het sieraad vervolgens af met een nieuwe droge doek.

Reinigingstabletten

Ok, toegegeven dit is een beetje een vreemde manier om je sieraden te poetsen, maar soms werken de vreemdste dingen het best.

Leg een reinigingstablet voor het schoonmaken van een kunstgebit in een glas water.

Laat het geheel bruisen en leg vervolgens het gouden juweel in het bruisende water.

Laat het geheel een half uurtje staan en droog vervolgens het gouden sieraad goed af en je kunt alle krassen en vuiligheid er zo af wrijven.

Tandpasta

Knijp een beetje tandpasta in een kommetje en voeg twee eetlepels water toe om de pasta te verdunnen. Doe de verdunde tandpasta vervolgens op een vinger, doek of oude (zachte) tandenborstel en poets het goud.

Wederom met een schone doek het goedje eraf wrijven en voilà uw sieraden glimmen weer als nooit tevoren.

Goud schoonmaken met cola? Niet doen!

Goud reinigen met colaAls je op internet gaat zoeken naar manier om je gouden sieraden schoon te maken zul je op vele sites en fora tegenkomen dat cola een goed schoonmaakmiddel is voor goud.

Dit klinkt erg logisch natuurlijk omdat cola erg bruisend is en men zelfs zegt dat je een vieze toiletpot het beste schoon kunt maken met cola.

Echter hier schuilt ook meteen het risico, juist omdat cola zo bruisend en erg agressief is zal het je goud juist alleen maar meer aantasten.

In eerste instantie lijkt het te werken en kun je het vuil snel van je gouden sieraden afvegen na een aantal minuten in een glas cola.

Je zult echter merken dat het vuil sneller terugkomt dan voorheen en dat het uiteindelijk blijvende schade achter zal laten.

Ik weet overigens niet of het iets uitmaakt als je A-merk cola of huismerk cola, gewone cola, cola zero of cola light gebruikt maar persoonlijk denk ik niet dat de resultaten erg verschillend zullen zijn.

Sieraden met edelstenen schoonmaken

Voor het schoonmaken van sieraden met edelstenen moet nóg zorgvuldiger te werk worden gegaan dan bij sieraden van goud.

De edelstenen, denk hierbij aan saffieren, robijnen of diamanten, zijn meestal vastgelijmd aan het (gouden) sieraad.

Zorg er daarom voor dat het sieraad niet nat wordt omdat de lijm dan minder sterk kan worden waardoor de steen eruit kan vallen.

Een ring of oorbel met een edelsteen kun je het beste schoonmaken door een doek in lauw water te deppen en vervolgens goed uit te wringen en het sieraad met zachtjes wrijven schoon te maken.

Kom echter niet met vochtige doek in de buurt van de steen.

Leg de juwelen vervolgens op een droge katoenen doek en laat ze goed opdrogen.

Conclusie & disclaimer

Het schoonmaken van uw gouden sieraden is dus erg simpel met huishoudelijke middeltjes die in elk keukenkastje wel te vinden zijn.

Ga echter erg zorgvuldig te werk om uw goud niet te beschadigen en let op, gebruik nooit cola om uw sieraden schoon te maken.

Misschien overbodig om te vermelden, maar deze site is op geen enkele manier aansprakelijk voor schade aan uw sieraden na het schoonmaken ervan met bovengenoemde stappenplan.

Wat zijn jouw favoriete middelen en manieren om gouden sieraden schoon te maken? Laat jouw ervaringen achter in de reacties hieronder.

Eenvoudig goud en zilver poetsen?

Ben jij op zoek naar producten die jou helpen om eenvoudig al je goud en zilver schoon te maken, te poetsen en weer te laten glimmen? Check dan mijn aanbevolen goud reinigingsproducten hieronder!

5 gedachten over “Goud weer laten glimmen? Goud schoonmaken stappenplan!

 1. Ik heb gehoord dat tandpasta mengen met wat as van een sigaret doe wat op een zacht doekje en vrijf het goed in …spoel het na 5 min onder louw water af maak het droog met een zachte doek of met een thee doek en het goed is weer als nieuw !

 2. Ik heb stukken van gouden kronen, bij het goudwisselkantoor willen ze 1/3 van het bedrag geven van wat ze waard zijn omdat ze vervuild zijn met cement. Wel eerlijk natuurlijk. Weet iemand hoe ik de kronen kan reinigen?

 3. Hallo ik heb
  Gouden sieraden
  Waar zwarte plekken op zitten die
  Er niet uit gaan het zijn oorbellen
  En een ketting wat kan ik doen
  Ik had eens gouden knopjes die
  Helemaal zwart waren geworden
  Niet schoon te krijgen wat kan ik doen??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.